IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20-годишната формула за успех на Марк Зукърбърг вече не работи

Meta трябва да открие как сама да създава иновации, а не просто да копира чужди решения, смята Дейв Лий

12:15 | 12.02.24 г. 4
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Този подход беше добър… през първите 20 години. Но има признаци, че Зукърбърг може да не е подготвен за предизвикателството, пред което е изправен сега. Гробището на “синьото приложение” горори за рекорд от недобре преценени, реакционни ходове.

По-смелите проекти, като желанието за създаване на криптовалута, се провалиха до голяма степен поради лошата репутация на Meta сред регулаторите, докато лошата ѝ репутация сред широката общественост може да бъде обвинена за това, че нейното видео устройство Portal не успя да постигне успех въпреки техническото си съвършенство.

Появата на Зукърбърг в Сената по-рано този месец показа, че той все още е хулен за грешките на компанията по отношение на безопасността, особено що се касае до начина, по който децата използват приложенията на Meta.

А сега, въпреки че компанията се възприема като „завръщаща се“, след като се възстанови от спада на цената на акциите от 2022 г., Зукърбърг може вече да не е в състояние да продължи да копира и да избягва пробемите. Следващата заплаха за Meta не идва от лесни за копиране социални приложения, а от нови парадигми.

Нека разгледаме и хардуера. Става съвсем ясно, че Apple създава пропаст в качеството между своите очила Vision Pro и Quest на Meta. Въпреки че Meta твърди, че ако иска, може да прави ултрапремиум очила, които струват над 3000 долара, истината е, че няма да го направи, защото никой потребител не се интересува от подобна покупка от компанията.

Вероятно известно време ще има място за по-евтини очила, но изглежда малко вероятно Meta да изпревари Apple по отношение на хардуера в дългосрочен план. Ако Meta загуби на хардуерния фронт, тя ще загуби екосистемата, която ще подкрепи следващата изчислителна платформа.

В сферата на изкуствения интелект, нейният подход с отворен код за разрастване на големия ѝ езиков модел LLaMa, е интригуващ контрапункт на затворените системи, изградени от OpenAI, Anthropic и други. Но компромисът е контрол, скорост и монетизация. За Meta ще бъде трудно да продаде приложенията на своя изкуствен интелект, когато основната технология е свободна за всеки. И макар че компанията имаше страхотен шанс да добави AI функции към досегашните си успехи, това означава големи разходи за изчислителни процеси без очевиден начин да се върнат парите през милиардите потребители, които използват приложенията на Meta до голяма степен защото са безплатни.

Няма лесен начин да се копират успехите на другите. Вече не. Тези иновации със сигурност не са нещо, което инженерите на Meta могат да измислят за няколко месеца, както направиха с Threads – клонинга на Twitter. Нито пък Meta може да се впусне в придобивания, след като регулаторите дадоха ясно да се разбере, че ще гледат под лупа всяка сделка. Без платформа за облачни изчисления Meta не може, както направиха Microsoft, Amazon и Google, да изкуши сътрудници да се включат в замяна на предоставяне на изчислителна мощ.

Накратко – от Зукърбърг и неговия екип зависи дали ще правят иновации за себе си. Гробището на Facebook показва колко трудно може да се окаже това. А тези следващи залози са толкова скъпи, че той няма да може да ги скрие в уебсайта си, ако не проработят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
fortiss.
преди 2 месеца
Гладен няма да умре, каквото трябваше да направи го е направил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 месеца
До: evlogiКлючовия въпрос за всеки инвеститор в стойност е ДОКОГА ?Иначе за 6-10-12-14 месеца може да се каже че печалбите са големи но напред във времето е друг въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
evlogi
преди 2 месеца
Като гледам котировките, съвсем добре си му работи формулата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още