IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новината за по-късно пускане на новата конзола на Nintendo срина акциите ѝ

Според източници конзолата ще бъде представена не по-рано от март следващата година

09:08 | 19.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на Nintendo се сринаха след новините, че компанията отлага пускането на наследника на конзолата Switch за началото на следващата година, съобщава Bloomberg.

Акциите поевтиняха с 8,8% в Токио в понеделник, което е най-големият им спад в рамките на деня от октомври 2021 г. Базираната в Киото компания е заявила пред партньорите си издатели на игри, че представянето на конзолата за видеоигри от следващо поколение ще бъде отложено за началото на 2025 г. от последното тримесечие на тази година, съобщи Bloomberg News. Някои от партньорите на Nintendo са били посъветвани да не очакват конзолата, която все още няма име, по-рано от март 2025 г.

Инвеститорите може да продължат с разпродажбите на акциите на Nintendo, след като миналата седмица те поскъпнаха до исторически връх заради очакванията, че компанията ще замени 7-годишната конзола Switch с нова машина през 2024 г.

„Явно има много нови купувачи на Nintendo, които може да са по-малко запознати с името и да са по-нетърпеливи компанията да представи видими числа“, казва Мио Като от LightStream Research. “Числата на Nintendo за март на фискалната 2025 г. може да започнат да изглеждат доста неприятни, ако ключов софтуер се отложи в същия момент, когато текущият хардуер е остарял толкова много“.

Nintendo явно задържа бъдещата си серия от хитови игри за хардуера следващо поколение, което само засилва негативите от всяко забавяне. Софтуерът е най-доходоносната част от бизнеса на компанията, но е малко вероятно тя да пусне нови заглавия в най-големите си франчайзи като Legend of Zelda, Mario и Splatoon преди актуализацията, казва Серкан Тото, базиран в Токио консултант на разработчици на видеоигри.

Президентът на компанията Шунтаро Фурукава отклони въпроси за новия хардуер този месец, след като Nintendo представи финансовия си отчет, заявявайки, че компанията ще разкрие плановете си за следващата фискална година, след като завърши тази. Той добави, че продажбата на повече от съществуващата конзола ще бъде предизвикателство, като вече са продадени 139 млн. единици. Без Switch 2 за празничния сезон Nintendo ще се бори с много по-нови и по-способни конзоли от Sony Corp. и Microsoft.

Въпреки това някои инвеститори може да възприемат по-нататъшния спад в цената на Nintendo като възможност за купуване, посочва анализаторът на Bernstein Робин Джу. Той очаква обявяване на новия хардуер през следващите шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още