IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft обяви принципи за насърчаване на иновациите и конкуренцията в AI

Ходът на американския технологичен гигант бе предприет на фона на опасения от конкуренти и антитръстови регулатори за пазарната сила на компанията

08:16 | 27.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът на Microsoft Брад Смит обяви в понеделник серия принципи за насърчаване на иновациите и конкуренцията в изкуствения интелект (AI) като признание за ролята на компанията като пазарен лидер в тази технология – ход, който може да отблъсне опасенията за доминиращата ѝ роля, съобщава Ройтерс.

Ходът на американския технологичен гигант бе предприет на фона на опасения от конкуренти и антитръстови регулатори за пазарната сила на Microsoft, подкрепена наскоро от сътрудничеството със създателя на ChatGPT OpenAI.

Microsoft вложи чатботове в основните си продукти като софтуера Office и търсачката Bing през последната година, привличайки бизнес клиенти, които нямат търпение да опитат следващия пробив на технологичната индустрия.

„Докато навлизаме в нова епоха, базирана на изкуствен интелект, вярваме, че това е най-добрият момент да формулираме принципи, които ще ръководят това как ще управляваме нашата инфраструктура на AI центрове и други важни AI активи по света“, каза Смит по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Принципите за достъп до AI (AI Access Principles) целят „отчасти да адресират нарастващата роля и отговорност на Microsoft като иноватор в AI и пазарен лидер“, каза Смит.

„Публикувайки тези принципи, се ангажираме да осигурим широкия технологичен достъп, нужен за овластяване на организации и отделни лица в цял свят, за да развиват и използват AI по начини, които ще служат на общественото благо“, добави той.

Принципите включват осигуряване на достъп и подкрепа за разработчици на AI, предоставяне на широк достъп до модели с AI и инструменти за разработчици на софтуерни приложения в цял свят и предоставяне на публични API (интерфейс за програмиране на приложения), за да се даде възможност на разработчиците да имат достъп и да използват модели на AI в Microsoft Azure.

Освен това Microsoft няма да използва непублична информация или данни от изграждането и внедряването на AI модели на разработчици в Microsoft Azure, за да се конкурира с тези модели, и ще позволи на потребителите на Microsoft Azure лесно да експортват и прехвърлят данните си към друг доставчик на облачни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още