IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За два месеца AI стартъпите набраха с 40% повече капитал от първото тримесечие на 2023 г.

Общото финансиране за стартиращите компании в областта достигна 173,5 млрд. долара

18:56 | 05.03.24 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Стартиращите компании за изкуствен интелект (AI) набраха финансиране на стойност 25,5 млрд. долара през 2023 г. Сега продължават да привличат още по-силно вниманието на инвеститорите с рисков капитал. Силният прилив на средства през последните два месеца (януари и февруари) е задминал данните за цялото първо тримесечие на 2023 г. 

Според данни, представени от Stocklytics.com, стартъпите за AI са привлекли 5,7 млрд. долара от началото на 2024 г. досега, което е с почти 40% повече, отколкото през първото тримесечие на миналата година.

Повече свеж капитал в по-малко кръгове на финансиране

През последните години експлозивният растеж на пазара на изкуствен интелект привлече вниманието на инвеститорите в рисков капитал. От 2020 г. насам пазарът почти се е утроил и се очаква тази година да достигне 305 млрд. долара приходи и 315 млн. потребители. Ето защо инвеститорите продължиха да наливат пари в компании и стартъпи, работещи в AI сферата, дори на фона на значителен спад на финансирането с рисков капитал в повечето други сектори.

По данни на Crunchbase 2021 г. остава рекордна година за набирането на средства на пазара на стартъпи за AI. Само през тази година стартъпите, работещи в тази област, са набрали 49,6 млрд. долара, което е над два пъти повече от равнището година по-рано.

След фантастичната 2021 г. набирането на средства спада с 37% на годишна база, но през 2022 г. стартъпите в сферата все пак набират почти 31 млрд. долара. Забавянето на финансирането продължи и през 2023 г., като компаниите набраха общо 25,5 млрд. долара.

През тази година обаче финансирането в областта отново набра скорост.

Интересното е, че докато общата сума на средствата се е увеличила, броят на кръговете на финансиране е намалял, което показва, че стартъпите за изкуствен интелект са успели да наберат повече свеж капитал в по-малко кръгове. Данните на Crunchbase сочат, че AI стартъпите са получили 46 инвестиции с рисков капитал от началото на годината досега спрямо 86 през първото тримесечие на миналата година.

Общото финансиране за AI стартъпите достигна 173,5 млрд. долара

Общата натрупана стойност на финансирането на стартиращи компании за изкуствен интелект достигна 173,5 млрд. долара.

Над 55% от тази стойност, или 96,2 млрд. долара, са отишли в компании от САЩ, като водещ център е Калифорния. Азиатските стартъпи за изкуствен интелект са на второ място, като са набрали 46,7 млрд. долара, а европейските компании ги следват с 23,8 млрд. долара общо финансиране.

Статистиката показва още, че стартъпите за машинно обучение са събрали най-много пари - 79 млрд. долара досега. Следват стартъпите в областта на софтуера и анализа на изкуствения интелект, съответно с 67 млрд. и 29 млрд. долара.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още