IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски регулатор глоби Google с 250 млн. евро

Причина за глобата са нарушения на правилата на ЕС за интелектуална собственост

13:11 | 20.03.24 г.
Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg
Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Френският регулатор на конкуренцията заяви, че е глобил Google с 250 млн. евро за нарушения, свързани с правилата на ЕС за интелектуална собственост в отношенията ѝ с медийните издатели, предава Ройтерс.

Google обеща да не оспорва фактите като част от процедурите за постигане на споразумение, обяви регулаторът, допълвайки, че компанията също така предлага серия от коригиращи мерки за решаване на част от спорните точки.  

Глобата е свързана със спор за авторски права във Франция върху онлайн съдържание в случай, предизвикан от оплакванията от някои от най-големите френски новинарски организации, включително Agence France Presse (AFP).

Спорът изглеждаше решен през 2022 г., когато американският технологичен гигант се отказа от обжалването на първоначалната глоба от 500 млн. евро, наложена в края на голямо разследване, проведено от Autorite de la Concurrence.

Днешното изявление на регулатора гласи, че Google е нарушила условията на четири от седем ангажимента, договорени в споразумението за уреждане на казуса, включително добросъвестно водене на преговори с издатели и предоставяне на прозрачна информация.

Google не е открита веднага за коментар по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още