IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият човек с чип на Neuralink игра шах на компютър във видео стрийминг

Операцията по имплантиране бе суперлесна, казва 29-годишният Ноланд Арба

08:53 | 21.03.24 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Стартъпът на Илон Мъск Neuralink предаде на живо в сряда как първият му пациент с имплантиран чип в мозъка използва съзнанието си, за да играе шах онлайн, съобщава Ройтерс.

29-годишният Ноланд Арба, който е бил парализиран от рамената надолу след инцидент с гмуркане, игра шах на лаптопа си и движи курсора, използвайки устройството на Neuralink. Имплантът цели да позволи на хората да контролират компютърен курсор или клавиатура, използвайки само мисълта си.

Арба получи импланта от компанията през януари и може да контролира компютърна мишка само с мисълта си, каза Мъск миналия месец.

„Операцията беше суперлесна“, каза Арба във видео стрийминга, излъчен по социалната платформа Х на Мъск, имайки предвид процедурата по имплантиране. „Буквално бях освободен от болницата на следващия ден. Нямам когнитивни увреждания“.

„На практика се бях отказал да играя тази игра“, добавя Арба, имайки предвид играта Civilization VI, “всички вие (Neuralink) ми дадохте способността да правя това отново и играх 8 часа без прекъсване“.

Разяснявайки опита си с новата технология, Арба каза, че „не е перфектна“ и че са „се натъкнали на някои проблеми“.

„Не искам хората да смятат, че това е краят на нашето пътуване, има още много работа да бъде свършена, но това вече промени живота ми“, добави той.

По-късно самият Мъск коментира в туит под стрийминга, че "в дългосрочен план е възможно да се прехвърлят сигналите от двигателната кора на главния мозък покрай увредената част на гръбначния стълб, за да могат хората да ходят отново и да използват нормално ръцете си".

Кип Лудвиг, бивш програмен директор по невронно инженерство в Националния здравен институт на САЩ, каза, че това, което Neuralink показва, не е „пробив“.

„Все още е в много ранните дни след имплантирането и има много за учене както от страна на Neuralink, така и от страна на субекта, за да се увеличи максимално количеството информация за контрола, който може да бъде постигнат“, добавя той.

Въпреки това Лудвиг казва, че за пациента е положително развитие, че може да взаимодейства с компютър по начин, по който не е бил в състояние преди импланта. „Това със сигурност е добра отправна точка“, добавя той.

Миналия месец инспекторите на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) са открили проблеми с воденето на записи и контрола на качеството за експерименти с животни в Neuralink на Илон Мъск, по-малко от месец след като стартъпът заяви, че е получил разрешение да тества мозъчните импланти при хора. Neuralink не отговори тогава на въпроси относно проверката на FDA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Vayk__
преди 1 месец
Брутален пробив , не е истина какво са направили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още