IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият човек с чип на Neuralink може да контролира компютърна мишка с мисълта си

Мъск съобщи, че пациентът се е възстановил напълно след операцията по имплантиране

09:00 | 21.02.24 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Първият човек с иплантиран чип в мозъка на Neuralink явно се е възстановил напълно и може да контролира компютърна мишка чрез мисълта си, заяви основателят на стартъпа Илон Мъск късно в понеделник, цитиран от Ройтерс.

„Напредъкът е добър, а пациентът явно се е възстановил напълно, без вредни ефекти, за които да знаем. Пациентът може да движи мишка по екрана само с мисълта си“, каза Мъск по време на събитието Spaces в социалната мрежа Х.

Мъск заяви, че Neuralink сега сe опитва да получи възможно най-много натискания на мишката от пациента.

От Neuralink не са отговорили веднага на искане на Ройтерс за допълнителни детайли.

Компанията успешно имплантира чип в човек за пръв път миналия месец, след като получи разрешение за тестване върху хора през септември.

За целта робот е поставил хирургически чип в конкретна част от мозъка, която контролира намерението за движение, каза Neuralink, добавяйки, че първоначалната цел е да се позволи на хора да контролират курсора на мишка или клавиатура чрез мисълта си.

Мъск има огромни амбиции за Neuralink, заявявайки, че ще улесни бързите хирургически имплантирания на чипове, за да помага в лечението на затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.

Neuralink, която бе оценена на около 5 млрд. долара миналата година, е изправена пред многократни призиви за проверка на протоколите ѝ за безопасност. Ройтерс съобщи миналия месец, че компанията е била глобена за нарушаване на правилата на Министерство на транспорта на САЩ по отношение на превоз на опасни материали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 12
khao
преди 2 месеца
До: Tikva007 това вече е изобретено в русия, с едно щракване над 400 000 плъха отидоха на сигурна смърт. Мъск ще трябва да си плати за лиценза първо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 месеца
* Първият човек с иплантиран чип в мозъка на Neuralink явно се е възстановил напълно и може да контролира компютърна мишка чрез мисълта си* - Хайде хаирлия! Ако леко перефразираме др. Живков - тази година компютърна мишка, догодина - Mus musculus!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още