IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10-те най-големи предизвикателства пред Apple

От изоставането в сферата на изкуствения интелект до спада на продажбите на iPhone - гигантът има купища проблеми, които да реши

17:23 | 17.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Apple, някога безспорният крал в технологичния свят, сега е атакуван на много фронтове.

Търсенето на телефони iPhone спадна глобално, помагайки на китайските брандове да си проправят път напред. Доходоносния App Store е обект на дело, заведено от Министерството на правосъдието на САЩ, а компанията е подложена на критики от европейските регулатори. Освен това наскоро Apple прекрати проект за кола, който някога се очакваше да се превърне в „следващото ѝ голямо нещо“.

Същевременно оценката на компанията понесе удар. След като достигна историческите 3 трлн. долара през 2023 г., пазарната ѝ капитализация се срина със стотици милиарди долари в началото на 2024 г., позволявайки на Microsoft да я измести като най-високо оценената технологична компания в света.

Ето предизвикателствата, пред които Apple е изправена по света, според Bloomberg:

1. Спад на продажбите на смартфони

Продажбите на iPhone на Apple записаха по-лош спад от очакваното, понижавайки се с 10% през тримесечието до края на март, отчасти заради по-слабите продажби в Китай. Това беше най-големият спад на продажбите на устройството от блокадите заради Covid насам, които засегнаха веригите на доставките през 2022 г., сочат данни на IDC.

Това са тревожни новини, предвид че iPhone генерира близо половината от приходите на Apple. На този фон, следващият тримесечен отчет на Apple, който трябва да бъде публикуван на 2 май, вероятно ще бъде горчива хапка за инвеститорите. Компанията вече предупреди, че данните няма да се съпоставят добре със същия период година по-рано.

Анализатори прогнозират, че общите приходи са спаднали с 5 на сто през периода. Това означава, че продажбите на Apple ще запишат спад за пето от последните шест тримесечия.

2. Антимонополното дело в САЩ

Министерството на правосъдието и 16 главни прокурори през март заведоха дело, в което обвиняват Apple, че е наложила софтуерни и хардуерни ограничения, за да затрудни други играчи да се конкурират, а потребителите да сменят телефоните си. Жалбата подчертава пет примера за технологии, в които обвинението твърди, че Apple потиска конкуренцията: суперпиложения, приложения за облачен стрийминг на игри, чат приложения, умни часовници и дигитални портфейли.

Струва си да се отбележи, че Apple вече се занимава с част от тези проблеми. Компанията наскоро добави поддръжка на облачно базираните услуги за игри и заяви, че ще приеме стандарта за междуплатформени съобщения RCS по-късно тази година. Технологичният гигант твърди, че делото е „погрешно, що се касае до фактите и закона“ и се зарича „активно да се защитава“. Очаква се съдебната битка все пак да отнеме години.

IPhone продължава да е основен източник на приходи за Apple. Графика: Bloomberg IPhone продължава да е основен източник на приходи за Apple. Графика: Bloomberg

3. Натиск от Европейския съюз

Законът за цифровите пазари, който влезе в сила в началото на март, представлява нова заплаха за „оградената градинка“ на компанията – екосистемата, която насърчава потребителите да купуват други продукти и услуги на Apple. Като част от промените, клиентите могат да изтеглят софтуер извън App Store за първи път – процес, известен като странично зареждане. Освен това потребителите могат да получат достъп до алтернативни системи за плащане и по-лесно да изберат нов уеб браузър по подразбиране, като по този начин се адресират две често срещани оплаквания на разработчици и регулатори.

Apple отдавна се съпротивлява срещу подобни промени, посочвайки, че те ще повлияят негативно на потребителското изживяване и сигурността на нейния софтуер.

Компанията се съгласи да взима по-малка комисиона за покупки в магазина си за приложения, но все пак добави някои допълнителни такси, които предизвикаха възмущение у разработчиците. По-голямата опасност за Apple е разпадането на бизнес модела ѝ, който генерира десетки милиарди долари годишно.

Отделно на 4 март ЕС наложи на Apple глоба от 1,8 млрд. евро заради разследването на обвинения, че е възпрепятствала конкуренти в стрийминга на музика, включително Spotify Technology.

4. Изоставане в сферата на изкуствения интелект (AI)

Откакто ChatGPT на OpenAI направи бум през 2022 г., технологичните компании се надпреварват да добавят повече функции с генеративен изкуствен интелект. Apple видимо не се включва в тази еуфория, което поражда опасения, че изостава в една ключова нова област. Компанията увери инвеститорите, че AI отдавна е част от нейния софтуер  от услугите ѝ, но все пак Apple трябва да направи по-голям фурор.

За да ускори нещата, компанията може да привлече малко помощ. Според източници, запознати с въпроса, Apple е започнала преговори за ползването на Gemini на Google в iPhone. Освен това е водила разговори и с други AI компании, което предполага, че би могла да предложи набор от опции.

Apple подготвя нови възможности в iOS 18 – следващата версия на операционната система за iPhone – базирани на собствените ѝ AI модели. Тези подобрения обаче могат да бъдат фокусирани върху функции, които работят на нейните устройства, а не върху такива, предлагани през облака. Така че Apple търси партньор, който да свърши тежката работа с генеративния изкуствен интелект, включително за функции за създаване на изображения и писане на текстове.

5. Забавяне на бизнеса в Китай

Apple се бори със спад на продажбите в Китай от месеци, а проблемът изглежда не отшумява. Продажбите на iPhone в страната спаднаха с изненадващите 24% през първите шест седмици на 2024 г., сочат данни на Counterpoint Research. А най-новите данни на IDC за пазара на смартфони предполагат, че спадът продължава.

Apple също така губи позиции от местни конкуренти. Китайската vivo се очертава като водещ доставчик в страната по данни на Counterpoint.

В опит да стимулира търсенето, тази година Apple пусна рядко предлагани отстъпки в своя онлайн магазин. А местните дистрибутори намалиха цените на iPhone с до 180 долара.

Може би по-тревожното е, че ограниченията върху използването на чужди технологии в китайските правителствени служби се разпространяват. Тъй като геополитическото напрежение със САЩ нараства, зависимостта на Apple от страната – като пазарен и производствен център – изглежда по-рискована.

Последна актуализация: 17:23 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още