IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Траянов: В българската програма за STEM центрове се предприемат грешни стъпки

Има ли свръхочаквания от AI, коментира основателят и изпълнителен директор на „ТехноЛогика“ и председател на контролния съвет на БАИТ

21:53 | 23.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В българската програма за STEM центрове се предприемат грешни стъпки, които ще намалят потенциалния резултат. За това предупреди в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria Огнян Траянов, основател и изпълнителен директор на „ТехноЛогика“ и председател на контролния съвет на Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ).

Той коментира как се вписва дигиталната трансформация в образованието. Според него моделът за създаване на STEM центрове е направен така, че да бъде достъпен и да получи национален мащаб. Траянов обясни, че по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени 500 млн. лева, но в планирането и управлението на този проект има ходове, които 100% ще „смалят ефекта“.

Според него не се показват плюсовете на един STEM център при преподаване на учебния материал и извънкласната работа – какви курсове и експерименти могат да се правят там и след това да се „припознаят“ с най-подходящите за региона инструментариуми, които да обогатят учебния процес. По думите му, едва тогава може да се мисли какво да се закупи като техника и къде тя ще се инсталира, като после се правят строителство и ремонти. 

Траянов обясни, че сега е обратното – за строителство и ремонти се използват 45% от 500-те милиона, преди да се знае кое за какво ще се използват. Той посочи, че ключовите индикатори „отново са количествени, а не какво ще се постигне и как ще се измери въздействието на програмата“.  

IT експертът препоръча програмата за STEM центровете да се разпространи сред учителите и училищата, като се чуят техните нужди, и едва след това се строи. „Но се отделят средства и се предприемат действия за изграждането на центровете, преди да се направи анализ на въздействието“, не спести критиката си Траянов, и предупреди, че не очаква да има подбор на училищата с гарантирано качество на проектите.

IT експертът смята, че в момента има пик на свръхочакванията към изкуствения интелект и това се дължи на масовия достъп до инструменти, свързани с технологията. „Използването на ChatGPT като източник на информация е опасно, тъй като моделът често „халюцинира“ и не дава изцяло точна и потвърдена информация. Това може да доведе до използването на грешна информация и последващото ѝ цитиране“, е мнението на Огнян Траянов.

По думите му политическата нестабилност у нас влияе на средата, в която се прави бизнес, и когато тя е непредвидима предразполага по-смелите рискови играчи. Според него турбуленцията притиска да се вземат решения по-бързо, а не на база на добре обмислени данни и стратегии, но все пак предприятията изчакват да видят дали обстановката ще се внесе повече стабилност.

Огнян Траянов обясни, че рецесията в Германия и други западни държави влияе на поръчките към българските компании. „Надеждите са насочени към това тези процеси, както и геополитическата нестабилност, да не прераснат в криза. В Европа липсват и стотици хиляди IT специалисти в сектора на киберсигурността“, напомни той. И добави, че 80% от нашите производители работят с поръчки за западни пазари, като рецесия там би означавало намаляване на търговията и усъвършенстване на новите технологии.

Огнян Траянов смята, че освен трудност, всяка рецесия дава и шансове, които трябва да бъдат използвани. Той предупреди, че се сменят изразните средства на конфликтите и войните, но тона и съдържанието остава същото. „Технологиите винаги са били на първо място във военните действия. Много дълго време военнопромишлените комплекси бяха основната среда, която генерираше иновациите“, коментира той, но смята, че с навлизането на „платформената икономика, евтиния аутсорстинг и производството на идеи“ не е нужно да се плащат големи суми, за да се прави бизнес. И отчете, че с децентрализацията „излизат много нови играчи“.

Как се компенсират недостатъците на всяка нова технология? Сполучливи ле са регламентацията и контролът върху генеративния изкуствен интелект? Как се отразява политическата криза върху IT сектора в България? Какво се очаква от най-голямото учение на НАТО по киберсигурност?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още