IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Big Tech загубиха статуса си на "работата мечта"?

Технологичните гиганти съкратиха десетки хиляди служители

11:06 | 30.04.24 г. 2
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Въпреки впечатляващите финансови отчети на гиганти като Alphabet и Microsoft съкращенията на служители в технологичната индустрия продължават, пише CNBC.

Layoffs.fyi, платформа, която следи съкращенията на кадри в сектора, твърди, че само през 2023 г. са загубени над 263 хил. работни места. От началото на годината до април съкращенията в индустрията надхвърлиха 75 хиляди.

„Така че вместо да възнаграждават растежа, който видяхме [технологичните компании] да преследват преди години, сега те се стремят към печалбата“, коментира Джеф Шулман, професор във Foster School of Business към Университета на Вашингтон. „И така съкращенията продължиха. Хората са свикнали с тях. За съжаление, изглежда, че съкращенията ще бъдат новото нормално“.

Въпреки че масовите съкращения в технологичния сектор продължават, пазарът на труда все още изглежда силен. Икономиката на САЩ добави 303 хил. работни места през март, доста над прогнозата на Dow Jones за ръст от 200 хил., като нивото на безработица се понижи до 3,8%.

Според Handshake, кариерен сайт за студенти и наскоро завършили, съкращенията в областта на технологиите са накарали новите работници да търсят други възможности. Делът на кандидатурите за работа от хора, завършили технологични специалности, изпратени до интернет и софтуерни компании, е намалял с повече от 30% между ноември 2021 г. и септември 2023 г.

„Част от причината, поради която това се случва, е, че стабилността е толкова важен фактор в решенията на студентите относно това за какви видове работа кандидатстват и какви типове работни места приемат“, посочва Кристин Крузверга, главен образователен стратегически директор в Handshake. „Те гледат заглавията в новините и обръщат внимание на всички съкращения, които се случват в технологичните гиганти, а това ги кара да ги усещат нестабилни“.

Масовите съкращения изтриха блясъка на технологичната индустрия, поради което кадрите се питат дали намирането на позиция в технологичната индустрия все още трябва да се разглежда като „работа мечта“.

„За хората, които преследват... мечтана работа в областта на технологиите, мисля, че трябва да държат възможностите си отворени и да бъдат реалисти“, съветва Ерик Толоти, старши инженер партньор в Snowflake, който е съкратен от Microsoft през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 30.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 седмици
щото е като с всеки напудрен от маркетинг и реклама продукт ... в един момент се усещаш, че си направил лоша сделка! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
doba
преди 2 седмици
Види се кадрите са назначавани с планирано 'отсяване' - *КОЙто става остава, *АКО не... не. НЕ е много етично, АМА... който плаща поръчва музиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още