IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяване на пазара на смартфони подкрепи очакванията на Qualcomm

Базираната в Сан Диего компания отчете и по-добри от очакваното резултати за второто тримесечие

09:14 | 02.05.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Qualcomm – най-голямата компания за продажба на компютърни процесори, даде оптимистична прогноза за продажбите и печалбата за текущия период, което предполага, че търсенето на смартфони расте след двегодишен срив, съобщава Bloomberg.

Приходите за трите месеца до края на юни ще бъдат между 8,8 млрд. и 9,6 млрд. долара, заяви компанията в сряда. Без еднократните ефекти печалбата ще бъде между 2,15 и 2,35 долара на акция. Анализаторите прогнозираха продажби за 9,08 млрд. долара и печалба от 2,16 долара на акция.

Перспективите сигнализират, че пазарът на смартфони е започнал да се възстановява, следвайки прогнозата на Qualcomm, че търсенето постепенно ще се съживи през 2024 г. Базираната в Сан Диего компания отчете и по-добри от очакваното резултати за второто тримесечие, подкрепена от Китай, където продава технологии на местните производители на смартфони.

Акциите ѝ поскъпнаха с около 3% в разширената търговия след новината. По-рано те затвориха на ниво от 164,11 долара – ръст от 13% от началото на годината.

Главният изпълнителен директор Кристиано Амон се опитва да намали зависимостта от чипове за смартфони, насочвайки се към лични компютри, превозни средства и други пазари. Qualcomm обаче продължава да е силно зависима от търсенето на смартфони, особено в Китай.

През второто тримесечие, приключило на 24 март, печалбата е достигнала 2,44 долара на акция, без някои ефекти. Приходите са нараснали с 1% до 9,39 млрд. долара. Анализаторите очакваха печалба от 2,32 долара на акция и продажби за 9,32 млрд. долара.

Приходите от сегмента със смартфони са се увеличили с 1% миналото тримесечие – остро забавяне спрямо ръста от 16% през предишните три месеца. Китай обаче се представя добре. Продажбите към производители на смартфони в страната – най-големия пазар за устройствата, са се увеличили с 40% през първата половина на фискалната година, „отразявайки силната ни конкурентна позиция и възстановяване на търсенето“.

Apple, която ще представи отчета си в петък, и Samsung Electronics – производител на смартфони с Android, са основните клиенти на Qualcomm. iPhone на Apple обаче разчита на Qualcomm за чипове за свързване, а не за основния процесор.

Групата „Интернет на нещата“ на Qualcomm, която създава електроника за свързани с интернет домакински уреди, страда от пренасищане при инвентара. Приходите в това звено са намалели с 11% през последното тримесечие. Автомобилните продажби на Qualcomm са нараснали с 35%.

Допълнителна част от печалбата на Qualcomm идва от лицензирането на фундаменталната технология, която е в основата на всички съвременни мобилни мрежи. Производителите на телефони плащат тези такси, независимо дали използват чипове с марка Qualcomm, или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още