IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm очаква умерено възстановяване през 2024 г.

Продажбите на смартфони се засилват, което е добър сигнал за компанията

09:47 | 01.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Qualcomm, най-големият търговец на процесори за смартфони, очаква умерено възстановяване на индустрията през 2024 г., докато продажбите на смартфони се засилват, а пазарът на свързани с интернет устройства остава муден, пише Bloomberg.

Продажбите на смартфони, които през 2023 г. се понижиха, ще останат „непроменени до лек ръст“ през 2024 г., обяви компанията. Въпреки че производителите на смартфони вече нямат излишък от запаси, свръхпредлагането остава проблем във втория по големина бизнес на Qualcomm – предоставянето на чипове за свързани устройства.

Компанията работи, за „да се позиционира за растеж, докато се ориентираме в намаляването на запасите в цялата индустрия“, коментира главният изпълнителен директор Кристиано Амон.

Приходите от продажби ще бъдат между 8,9 млрд. и 9,7 млрд. долара през фискалното второ тримесечие, каза Qualcomm. Сумата е в съответствие със средната прогноза на анализаторите за 9,36 млрд. долара. Като се изключат някои елементи, печалбата ще бъде между 2,20 и 2,40 долара на акция през настоящото тримесечие спрямо средна прогноза за 2,26 долара на акция.

Инвеститорите търсят признаци, че потребителите се сдобиват с по-модерни телефони с по-бърз темп. На този фонт Qualcomm има добри новини: приходите от смартфони са нараснали с 16 на сто през последното тримесечие спрямо 27% спад през предходните три месеца.

Сега Qualcomm заяви още, че Apple е удължила своето патентно лицензионно споразумение с две години. Така то продължава до март 2027 г. Производителят на чипове също така подписа ново споразумение със Samsung Electronics. Южнокорейската компания се съгласи да базира бъдещите си устройства на процесорите на Qualcomm.

Apple е най-големият производител на смартфони в света, след като миналата година изпревари Samsung, и ще даде допълнителна информация за състоянието на индустрията тази вечер. Тогава гигантът трябва да отчете тримесечните си резултати.

Въпреки че Амон се опитва да намали зависимостта на Qualcomm от пазара на смартфони, насочвайки я към чиповете за персонални компютри и автомобили, финансовите резултати на компанията са силно повлияни от търсенето на телефони, особено в Китай.

След като първоначално поеха нагоре по време на следборсовата търговия, акциите на Qualcomm загубиха малко под 1% от стойността си. По-рано те приключиха борсовата сесия в Ню Йорк на ниво от 148,51 долара.

През фискалното първо тримесечие, което завърши на 24 декември, печалбата е достигнала 2,75 долара на акция, като се изключат някои елементи. Приходите са се повишили с 5 на сто до 9,9 млрд. долара. Средната прогноза на анализаторите беше за 2,36 долара печалба на акция при 9,54 млрд. долара приходи.

Чиповете за свързани устройства остават слабо място. Приходите от този бизнес са се понижили с 32%, докато приходите от продажби на компоненти за автомобили са нараснали с 31%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още