IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm успя да надмине прогнозите благодарение на китайския пазар

Пазарът на смартфоните започва да се отърсва от мрачния си период

17:06 | 02.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ariana Drehsler/Bloomberg
Снимка: Ariana Drehsler/Bloomberg

Дизайнерът на чипове Qualcomm прогнозира приходи от продажби и печалба за първото си фискално тримесечие, които се оказаха над очакванията на Wall Street, след като спадът на продажбите на смартфони най-сетне започва да отслабва, особено в Китай. Подновеният договор с Apple също помага за подобряване на перспективите, предава Ройтерс.

Базираната в Сан Диего, Калифорния, компания очаква приходите ѝ за настоящото тримесечие да са между 9,1 млрд. долара и 9,9 млрд. долара. Средната сума е над очакваните от анализаторите 9,2 млрд. долара, сочат данни на LSEG. Qualcomm прогнозира коригирана печалба за текущото тримесечие между 2,25 и 2,45 долара на акция, което надхвърля прогнозите на анализаторите за 2,23 долара на акция.

Цената на акциите на Qualcomm нарасна с 3,4% след публикуването на отчета.

По време на разговора си с инвеститорите главният изпълнителен директор Кристиано Амон заяви, че производителите на смартфони най-сетне са премахнали по-голямата част от запасите си и започват да изпълняват нови поръчки.

„Щастливи сме, че динамиката в инвентара, която видяхме в бизнеса с Android, е до голяма степен зад гърба ни“, коментира Амон.

За тъкмо приключилото фискално четвърто тримесечие Qualcomm отчете 8,67 млрд. долара приходи от продажби и 2,02 долара коригирана печалба на акция. И двата показателя надминаха очакванията на анализаторите съответно за 8,51 млрд. долара приходи и 1,91 долара печалба на акция, сочат данни на LSEG.

Qualcomm е изправена пред нова конкуренция от Huawei Technologies, която поднови производството на собствени чипове за смартфони, след като през последните години разчиташе на американската компания.

Амон коментира, че не очаква повторното навлизане на Huawei на пазара да засегне отношенията на Qualcomm с китайските компании за смартфони. Главният финансов директор Акаш Палкивала прогнозира 35% увеличение на приходите от продажби към китайски клиенти на тримесечна база.

Анализатори също очакват големият клиент на Qualcomm – Samsung Electronics, да възобнови ползването на някои от собствените си чипове, след като използва само полупроводници на Qualcomm в последните си устройства. Амон коментира, че компанията смята, че ще запази „по-голямата част“ от чиповете в предстоящата серия смартфони Samsung S24.

По-голям обрат на пазарите на потребителска електроника може да отслаби тези притеснения. След големите спадове в продължение на няколко тримесечия глобалните продажби на смартфони се свиха само с 0,1% през тримесечието, завършило в края на септември. Това се дължи на силното търсене на развиващи се пазари и от устойчивия пазар на премиум смартфони, твърди компанията за пазарни проучвания IDC.

През септември Qualcomm обяви, че е подписала нов споразумение с производителя на iPhone – Apple, което продължава до 2026 г.

Приходите от продажби на звеното на Qualcomm за чипове са достигнали 7,4 млрд. долара през последното тримесечие. За сравнение средната прогноза на анализаторите беше за 7,26 млрд. долара, показват данни на FactSet. Бизнесът на Qualcomm с лицензиране на интелектуална собственост е генерирал 1,26 млрд. долара приходи от продажби, оправдавайки очакванията за 1,25 млрд. долара.

Бизнесът на Qualcomm с чипове за смартфони е достигнал 5,46 млрд. долара приходи за четвъртото тримесечие, като сумата надхвърли прогнозата за 5,34 млрд. долара.

Продажбите на автомобилни чипове пък са в размер на 525 млн. долара за четвъртото тримесечие, над прогнозата за 482 млн. долара. Като цяло Qualcomm обяви, че бизнесът ѝ с чипове за автомобили е нараснал с 25% за фискалната 2023 г. до 1,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още