IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung: Пазарът на чипове се насочва към възстановяване

Компанията обмисля създаването на сгъващи се лаптопи и таблети

15:16 | 31.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Samsung Electronics смята, че пазарът на чипове с памет се насочва към възстановяване. Компанията даде тази прогноза, след като отчете печалба за третото тримесечие, която значително надмина очакванията на анализаторите, пише Bloomberg.

Нетната печалба на южнокорейския гигант достига 5,5 трлн. вона (4,1 млрд. долара) през тримесечието до края на септември, над два пъти повече от очакваните 2,52 трлн. вона, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Подразделението за чипове на Samsung обяви 3,75 трлн. вона оперативна загуба, която се оказа по-малка от тази за предходното тримесечие в размер на 4,4 трлн. вона. При обявяването на финансовите резултати лидерите на компанията заявиха, че изкуственият интелект стимулира търсенето в технологичната индустрия и запасите от чипове с памет бързо намаляват след пика, който достигнаха през май.

„Много е окуражаващо да видим, че запасите от чипове намаляват“, коментира Сангюн Пак, анализатор, който публикува в платформата SmartKarma. „Ние обаче все още се нуждаем от повече доказателства, че търсенето на памет ще се възстанови през следващата година“.

Цената на акциите на Samsung остана почти без промяна във вторник, а от началото на годината е нараснала с 21%. Samsung обяви предварителните си резултати по-рано този месец, разкривайки, че приходите ѝ са спаднали с 13 на сто през тримесечието, а оперативната печалба се е сринала със 78%.

Пазарът на чипове с памет от 160 милиарда долара беше ударен от спад в търсенето на смартфони и персонални компютри, най-важните продукти, които включват полупроводници от Samsung и конкурента SK Hynix Inc. Цените на чиповете с памет се сринаха и повечето производители на чипове се оттеглиха от инвестициите в нов капацитет.

Подразделението за дисплеи, което прави екрани за мобилни устройства за iPhone 15 на Apple например, е увеличило повече от два пъти оперативната си печалба до 1,94 трлн. вона спрямо предходното тримесечие. Samsung заяви, че ръстът се дължи на пускането на флагмани от големи клиенти, без да разкрива за кои компании става дума.

Подразделението на Samsung, което включва мобилния ѝ бизнес, отчете 3,73 трлн. вона оперативна печалба, подкрепено от новите сгъваеми смартфони от серията Galaxy, пуснати през втората половина на тази година. Вицепрезидентът на звеното Даниел Арауйо коментира, че огъващите се устойства ще бъдат „ключов двигател“ на растежа на Samsung в близко бъдеще.

„Ние сме отворени към възможността за разширяване на категорията за сгъваеми устройства от смартфони в други продуктови групи като лаптопи и таблети“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още