IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки спада печалбата на Samsung се оказа над очакванията

Удареният пазар на чипове показва ранни признаци на възстановяване след тежък спад

10:24 | 11.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Samsung Electronics съобщи в сряда, че според предварителни данни печалбата ѝ за третото тримесечие е намаляла с по-малко от очакваните 78%, след като удареният пазар на чипове показва ранни признаци на възстановяване след тежък спад, предава Ройтерс.

Акциите на Samsung поскъпнаха с 3,3% при отварянето на пазара спрямо ръст от 1,4% на по-широкия пазар. Според анализаторите цените на чиповете вероятно са достигнали дъното през третото тримесечие и някои видове започват да се възстановяват.

Най-големият производител на чипове и смартфони в света посочи в кратко предварително съобщение, че оперативната печалба е спаднала до 2,4 трлн. вона (1,79 млрд. долара) през периода юли-септември от 10,85 трлн. вона година по-рано.

Печалбата е над оценката от 2,1 трлн. вона на LSEG SmartEstimate, която е претеглена спрямо прогнозите на анализатори, които са по-последователно точни.

„Това е по-добро от очакваното. Макар че ситуацията не е страхотна за бизнеса с чипове... спадът при цените на чиповете отслабва, а допълнителни понижения са ограничени“, казва Ко Йонгмин, анализатор в Daol Investment & Securities.

Макар че рязко намалява спрямо миналата година, печалбата на Samsung за третото тримесечие е доста над първата оценка за 640 млрд. вона – най-ниското ниво от 2009 г., и над сумата от 670 млрд. вона от второто тримесечие.

Компанията отчете загуба от 4,58 трлн. вона и от 4,36 трлн. вона на бизнеса си с чипове съответно за първото и второто тримесечие, тъй като цените на полупроводниците се сринаха, а стойността на инвентара бе орязана.

Световното забавяне на икономиката и високите лихви намалиха търсенето на повечето потребителски стоки след бума, предизвикан от пандемията, принуждавайки производителите на чипове да свият производството си в опит да спрат спадащите цени.

През третото тримесечие обаче според анализаторите загубите в бизнеса с чипове на Samsung вероятно са се свили до около 3 трлн. вона, тъй като компанията се фокусира върху по-печеливши чипове от по-висок клас като DRAM, използвани в изкуствения интелект, като същевременно продължава да намалява производството на по-стари чипове.

Цените на някои DRAM чипове, използвани в технологични устройства, също започнаха да се възстановяват към края на миналото тримесечие, а цените на NAND Flash чиповете, използвани за съхранение на данни, може да започнат да се възстановяват още през текущото тримесечие, спирайки тежкия спад в индустрията, започнал миналата година, казват анализатори.

„Макар че Samsung ще представи подробния си отчет по-късно този месец, инвеститорите ще се настроят към това, което има да каже за промени в цените на стари чипове, например NAND Flash или по-стари DRAM, за да оформят мнението си за по-цялостното възстановяване на индустрията с чипове“, казва Ко.

Подробният отчет ще бъде публикуван на 31 октомври.

Samsung каза още, че приходите вероятно са спаднали с 13% през тримесечието на годишна база до 67 трлн. вона.

Бизнесът с мобилни устройства вероятно ще отчете оперативна печалба от около 3 трлн. вона, подобна на тази от миналата година, сочи средна оценка на прогнозите на 5 анализатори. Компанията представи премиум сгъваемите си смартфони през тримесечието, засилвайки продажбите въпреки мудния световен пазар на смартфони.

Третото тримесечие обикновено е силно за бизнесите с мобилни устройства и екрани на Samsung, тъй като обикновено тогава пуска водещите си смартфони, а търсенето на дисплеи от клиенти като Apple расте преди дебюта на последния iPhone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още