IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За половината фирми в България киберсигурността не е приоритет

Фирмите в ЕС осъзнават киберрисковете, но 74% не са осигурили на служителите си обучение по темата

17:32 | 22.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

За 50% от компаниите в България киберсигурността не е приоритет, а едва в 21% за това отговаря отделна фирма. Това сочат данните от изследване на Евробарометър. 77% от компаниите нямат външен служител или организация, които да се занимават с онлайн безопасността.

Оказва се и че в 65% от българските предприятия няма нито един специалист по киберсигурност, а в 62% той съчетава ролята с вече заеманата в компанията длъжност. Едва в 14% от случаите заетият на тази позиция има предишен опит. 

89% от българските фирми не са опитвали да наемат специалист по киберсигурност в последните 12 месеца. 

Въпреки че за 65% от фирмите трудността да намерят киберспециалист поставя компанията под умерен риск от кибератака, 81% не са предлагали на служителите си обучение по тази тема. 80% от занимаващите се с киберсигурност в българските компании нямат формално образование в сферата.

 

 

Сходни са тенденциите в Европа. Макар че компаниите от ЕС осъзнават значението на киберсигурността и тя е висок приоритет за 71% от тях, 74% не са осигурили обучение на служителите си по отношение на киберопасностите.  

68% от компаниите заявяват, че служителите им нямат нужда от обучение по киберсигурност, 16% не са наясно с възможности за такова, а 8% се оправдават с бюджетни ограничения.

Оказва се и че компаниите в ЕС срещат сериозни затруднения в намирането на подходящи кандидати дори когато имат свободни позиции за специалист в сферата. Над половината фирми са се сблъскали с трудност, като за 45% това е било намирането на квалифицирани кандидати, за 44% проблем се оказва липсата на кандидати, при 22% липсва информираност, а 16% изтъкват бюджетни ограничения.

76% от заетите в сферата на киберсигурността в предприятията нямат формална квалификация или сертификат за обучение в сферата, а 57% съчетават киберсигурността с вече съществуващата си роля в компанията.

Въпреки че за 70% от анкетираните е важно многообразието, в 56% от тях на позиции, свързани с киберсигурността, не работят жени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още