IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт по киберсигурност: Компаниите да мислят в посока „нулево доверие“

Бизнесите да идентифицират, че всяко едно устройство е в рискова среда, и да използват специализирани EDR или XDR системи, препоръча Ясен Танев

20:54 | 12.01.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изкуственият интелект е част от подкрепящия арсенал, защото има все по-умни системи, които откриват и блокират атаки, но и от страната на престъпниците, защото фишингът става все по-добър. Това каза в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Ясен Танев – експерт по киберсигурност, основател на Дигитално читалище и член на Цифровия иновационен хъб „Тракия“.

„През 2024 г. киберзаплахите ще бъдат мигновени и ще бъдат автоматизирани. Който не разбира изкуствения интелект, може да направи огромна грешка и да изтекат данни. Ако не управляваме риска в борбата за дигитална трансформация, може да направим грешка“, каза той.

„Бих предложил на компаниите да мислят за концепцията за „нулево доверие“ – всяко едно крайно устройство, независимо дали е в офиса или навън, трябва да се идентифицира, че е в рискова среда, и са се използват специализирани системи EDR или XDR, които откриват и реагират на заплахи моментално", каза още Ясен Танев.

По думите му оправданието „пари няма“ вече не може да се използва по отношение на киберсигурността. „Цифровият иновационен хъб „Тракия“ предлага подхода, по който вие можете да заявите услуги, а ние да разберем от какво имате нужда и да ви помогнем да получите проверки за слабости, пробиви, обучение, оценка на сигурността, безвъзмездно", каза Танев.

Според председателя на „Тракия“ Христиан Даскалов няма особено много иновации от хората, които са от „тъмната страна“ в борбата срещу киберпрестъпленията. Той посочи, че все повече ще чуваме за ransomware атаки, и отбеляза, че съвместно с БАН разработват инструмент, който да помогне в битката срещу тях.

От гледна точка на атаки и предизвикателства, тази година няма да има нищо ново, каза Даскалов.

Експертите разказаха повече и за цифровия иновационен хъб и дейността му. Те обясниха, че той не раздава пари за развитие на киберсигурност, а цели да свърже различите компании от сектора, като бизнесите могат да кандидатстват на страницата на хъб „Тракия“ за безплатен базов пакет услуги, който се спонсорира от ЕС.

„Това е наистина страхотен шанс – всеки, който се променя и иска да се почувства сигурен, може да го направи с европейско финансиране, и това да бъде доставено от експерти, с гаранция“, каза Танев.

Хъбът планира да помогне на минимум 100 компании през следващите две години, като макар да се фокусира върху южния и централен регион на България, към него могат да се обръщат бизнеси от цялата страна, допълни Даскалов. След оценка на дигиталната зрялост (DMA) на дадена компания се решава с какво може да помогне самият хъб или да свърже компанията с други бизнеси. Хъбът работи с над 150 подобни хъбове в Европа.

„Искаме големите общини да се свържат с хъба, за да можем чрез тях да идентифицираме нуждите им на местна почва, да изградим добри модели, но и те да се свържат с местните компании, които са важни за тях“, каза Танев и добави, че образованието е най-важното нещо за сигурността на местните администрации.

Хъбът има силен обучителен стълб отвъд поетото като ангажимент пред ЕК, каза Даскалов. Това включва младежка програма с ученици в отделните региони с пилотни програми за киберсигурност, които по-късно може да бъдат приложени в цялата страна.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още