IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български стартъп разработва чатбот-консултант срещу кибератаки

Икономическите последици от хакерски атаки за една компания могат да бъдат изключително големи, каза Красимир Коцев, SoCyber

19:00 | 21.12.23 г.

SoCyber се позиционира като компания, която ще покаже риска в дадена организация и фокуса върху най-критичните й проблеми, свързани със сигурността. Отличителното от останалите, които сканират и разпознават потенциалните проблеми, е, че SoCyber управлява данните и риска в една отделна организация. Отделно разработва чатбот- виртуален консултант по сигурност, който в 90% от случаите ще успява да решава реални проблеми.

Това каза Красимир Коцев, основател и главен изпълнителен директор SoCyber, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Компанията разполага с 1 млн.евро финансиране и ще разпределя бюджета за доразвиване на модела за машинно обучение за изкуствен интелект. Мисията на стартъпа е да използват средствата за позициониране на бранда, търговска дейност и достигане на нови пазари, като към момента Англия е потенциален такъв. 

Стартъпът SoCyber се преструктурира в акционерно дружество с цел множеството инвеститори по-лесно да придобият своите дялове. Важен елемент е, че влизат шест различни инвеститора – всеки от тях с различен тип фонд. Компанията ще продължи развитието си като две компании – SoCyber продължава своя път в развитието си като компания в сферата на услугите, която ще предоставя проверка на сигурността, одити по сигурността и опити за проникване на хакерски атаки в организациите. А Kikimora е платформа, която чрез изкуствен интелект ще показва кои са най-критичните проблеми на съответната организация. Затова платформата има за цел да отсее кои са най-критичните данни спрямо активите на дадена организация. Kikimora е иноватор в Европа, а в света има под 10 конкурента, които правят умен анализ на данни, каза Коцев.

Според Коцев компании, които изграждат защитата си чрез изкуствен интелект са много адекватни - могат да реагират в реално време, за да блокират хакерски атаки и защитата да се адаптира така, както атаките се адаптират.

„Икономическите последици от хакерски атаки за една компания могат да бъдат изключително големи, като костват милиони или дори милиарди - в зависимост от размера на организацията“, посочи събеседникът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още