IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондът Elliott Management е продал дела си в Twitter

Това се е случило, когато Мъск обяви, че иска да купи социалната мрежа

10:18 | 16.08.22 г.
Снимка: Alex FLynn/Bloomberg
Снимка: Alex FLynn/Bloomberg

Elliott Management, хедж фондът, който преди две години настояваше за големи промени в Twitter, е продал акциите си от социалната мрежа през второто тримесечие. Това се е случило скоро, след като Илон Мъск обяви, че планира да купи платформата, показват документи, подадени към регулаторите, предава Ройтерс.

Данните показват, че Elliot вече не притежава никакви обикновени акции в Twitter към 30 юни. Тя имаше 10 млн. акции към края на първото тримесечие.

Акциите на Twitter, които завършиха търговията в понеделник на ниво от 44,50 долара, поскъпнаха до 51,70 долара през април, когато Мъск предложи да даде 44 млрд. долара, за да придобие компанията. Стойността на книжата спадна, когато той се опита да се отдръпне от сделката в началото на юли.

Elliott инвестира в Twitter в началото на 2020 г. и настоя за премахването на Джак Дорси – един от съоснователите на компанията и неин главен изпълнителен директор по същото време.

Скоро след това компанията и хедж фондът сключиха споразумение, съгласно което Elliott получи място в борда на Twitter, а Дорси беше заменен в края на 2021 г. Elliott излезе от борда през миналата година.

Част от другите големи инвеститори също свиха дяловете си в Twitter.

Хедж фондът D.E. Shaw & Company притежава 932 716 акции към края на второто тримесечие, след като е продал 3,7 млн. акции.

Balyasny Asset Management е продала 1,3 млн. акции и притежава 172 821 книжа, а SRS Investment Management се е разделила със 7 млн. акции и са ѝ останали 125 226 акции към 30 юни.

Някои компании пък утвърждават нови позиции. Документите показват, че Pentwater Capital и Segantii Capital Management са направили нови залози в Twitter, като вече притежават съответно 18 млн. и 7,3 млн. акции. Citadel Advisors е прибавила 3,3 млн. акции, като в момента има 4 млн. книжа.

По данни на Financial Times Elliott Management се е разделил и с почти целия си дял в SoftBank Group, с което донесе по-голям борсов спад на японската инвестиционна група – с 2,3% за ден.

Това се е случило по-рано тази година, когато технологичните акции, включително тези на SoftBank, бяха на червено за продължителен период от време, допълва изданието, позовавайки се на свои източници. Точният размер на продажбата и кога се е случила не са ясни. До февруари 2020 г. Elliott беше натрупала дял за близо 3 млрд. долара в SoftBank.

SoftBank записа рекордна загуба на своето инвестиционно звено Vision Fund за последното тримесечие, след като спадащите оценки на технологичните компании засилиха опасенията за финансовата стабилност на японския конгломерат. Миналата седмица той обяви, че планира да се раздели с една трета от дела си в китайския гигант в електронната търговия Alibaba Group Holding. SoftBank също така иска значително да свие оперативните си разходи и търси купувач на звеното Fotress, обяви основателят Масайоши Сон по-рано този месец. Според Financial Times Elliot е свил дела си, след като хедж фондът е загубил доверието си в Сон и във възможността му да свие пропастта в оценките между компанията и портфолиото ѝ от компании.

SoftBank не е отговорила веднага на запитването за коментар. Говорител на Elliott не е отговорил на имейл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още