IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УНСС и А1 демонстрираха резултатите от проект за повишаване на капацитета на мрежовата инфраструктура

Телекомът извърши значително обновяване и повишаване на капацитета на корпоративната мрежа на висшето учебно заведение

16:29 | 23.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: A1
Снимка: A1

А1 подкрепи дигиталната трансформация на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), като извърши значително обновяване и повишаване на капацитета на корпоративната мрежа на висшето учебно заведение. Успешното приключване и въвеждането в експлоатация на обновената мрежова инфраструктура беше отбелязано с официално събитие днес.

В тържественото откриване се включиха министърът на образованието и науката Галин Цоков, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и заместник-ректорът по дигитализацията и киберсигурността доц. д-р Росен Кирилов, както и Женя Михайлова, старши мениджър „Продажби“ и Мартин Йорданов, акаунт мениджър „Корпоративни продажби“ в А1 България.

Мащабният проект ще даде възможности на студентите, преподавателите и администрацията на висшето учебно заведение да се възползват от още повече съвременни дигитални услуги, виртуална софтуерна централа, умни решения за управление на сградата и други. А1 реализира изграждането, доставката, монтажа, инсталирането и интеграцията на професионалното оборудване в рамките на 5 месеца и ще продължи да предоставя техническа поддръжка на изградената мрежа и занапред.

Министърът на образованието и науката Галин Цоков поздрави ръководството, преподавателите и студентите на УНСС за значителните постижения по отношение на дигитализацията, чрез които създават иновации в образованието и изграждат бъдещите икономисти на България. Новата инфраструктура, изградена от А1, предоставя висока скорост на достъп до мрежата за всеки потребител на територията на университета, като обхваща всички 9 корпуса, 255 учебни зали и кабинети. За постигането на капацитет от 10Gbps проектът включва над 300 високопроизводителни мрежови устройства от висок клас.

„Радвам се, че в УНСС вече имаме високоскоростна инфраструктура, която ни дава непрекъсваема, стабилна и надеждна работа на мрежата 365 дни в годината, 24 часа в денонощието. За нас тя е важна стъпка в стратегията за постигане на пълна дигитализация на учебния процес и ни дава възможност за създаване на пълен набор от електронни услуги, обслужващи учебния процес и достъп до „умни“ решения във всяка една точка в университета.“, коментира проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС.

„УНСС е постигнал много сериозно развитие по отношение на дигитализацията в последните години. Новата надеждна и високоскоростна инфраструктура ще даде възможност на Университета да стартира много нови услуги и да надгражда киберсигурността. Амбицията на ръководството е с новата мрежова инфраструктура УНСС да се превърне в първия университет в България, сертифициран по ISO за информационна сигурност.“, заяви зам.-ректорът на УНСС, Росен Кирилов.

Женя Михайлова, старши мениджър „Продажби“, А1 България, коментира: „Горди сме, че сме партньор на УНСС в процеса на дигиталната трансформация на университета, който създава бъдещите икономически експерти на България. Високоскоростният капацитет на корпоративната мрежа е основата, без която трудно биха могли да се реализират иновативните цели и планове на амбициозните образователни институции като УНСС. Като най-голямата телекомуникационна компания и най-големият системен интегратор в България можем да допринесем с необходимите високотехнологични решения, с които преподавателите и студентите да разполагат с високо ниво на сигурност и надеждност.“

През 2022 г. А1 и УНСС демонстрираха и цялостно технологично решение за дигитализация на образователния процес, с помощта на което преподавателите създават интерактивно съдържание за образователния процес. Решението включва и видеоконферентна връзка, чрез която лекциите, преподавани в УНСС, са на разположение в реално време и на студентите в няколко други университета едновременно, така че повече млади хора да могат по-лесно и интуитивно да усвояват учебния материал. Дигитализацията на образователния процес носи много ползи за развитието на предприемачески умения и дигитална креативност на студентите и цялостно повишава на качеството на обучението по икономически дисциплини и научните изследвания в УНСС.

Последна актуализация: 16:30 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още
Финанси виж още