IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилната икономика през 2024 г.: 5G навлиза в нова фаза

Към януари 2024 г. общо 261 оператора от 101 държави по света са пуснали търговски 5G мобилни мрежи

17:18 | 28.02.24 г. 1
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Изминаха пет години, откакто първите 5G мрежи бяха пуснати в Южна Корея и Съединените щати. Много държави бързо последваха техния пример, а използването на 5G расте. Въпреки това петото поколение мрежи все още не е донесло значителен ръст на мобилните приходи, които остават ниски на повечето пазари. Пускането на следващата итерация на 5G мрежите ще бъде важна стъпка за растежа на 5G. Тя ще бъде от съществено значение и за отключването на икономическия потенциал на 5G, смята водещият анализатор на GSMA Intelligence Джеймс Джойнър.

Докладът Mobile Economy 2024, който GSMA представи по време на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC Barcelona), показва, че към януари 2024 г. общо 261 оператора от 101 държави по света са пуснали търговски 5G мобилни мрежи. Очаква се повече пазари да последват примера, като над 90 оператора на 64 пазара са обещали да пуснат 5G в следващите години.

В края на 2023 г. имаше 1,6 млрд. 5G връзки в света, а прогнозата на GSMA е техният брой да нарасне до 5,5 млрд. до 2030 г. Това означава, че повече от половината от мобилните връзки ще бъдат 5G в края на десетилетието. Броят на връзките на по-старите 2G и 3G мрежи ще продължи да намалява, докато потребителите продължават да се насочват към 4G и 5G.

Според GSMA Intelligence 143 мрежи (2G и 3G) се очаква да бъдат спрени между края на 2023 г. и 2030 г.

Финансовата прогноза остава предизвикателство за телекомите

Световните мобилни приходи са надхвърлили 1,1 трлн. долара през 2023 г., което представлява увеличение с 3 на сто на годишна база. Годишният растеж на мобилните приходи се очаква да остане нисък едноцифрен процент до 2030 г., въпреки че операторите правят значителни инвестиции в 5G мрежите.

Съотношението капиталови разходи/приходи в света беше 19% в края на 2022 г., като вероятно бележи пика на цикъла на инвестиции в 5G мрежите. Въпреки това капиталовите разходи на мобилните оператори се очаква да достигнат 1,5 трлн. долара между 2023 и 2030 г.

От 5G Standalone към 5G Advanced

Мобилната индустрия все по-активно се насочва от 5G Standalone към 5G Advanced стандарти, за да отключи иновативни възможности за използване на новото поколение мрежи, което съответно да донесе нови източници на приходи.

Към януари 2024 г. 47 оператора са предлагали търговски 5G услуги на Standalone мрежи, докато над половината от операторите се очаква да въведат по-напредналите 5G Advanced в рамките на година, след като стандартите бъдат пуснати, показва GSMA Intelligence Network Transformation Survey 2023.

Отключване на икономическия потенциал на 5G

5G се очаква да донесе над 930 млрд. долара на световната икономика през 2030 г., или около 15% от общия икономически ефект от мобилния сектор. По-голямата част от тази сума ще дойде от развити региони като Азиатско-Тихоокеанския регион, Северна Америка и Европа, които се очаква да се радват на значителен растеж в следващите пет години.

Графика: GSMA Intelligence Графика: GSMA Intelligence

Към края на десетилетието по-малките страни вероятно ще осъзнаят колко големи са икономическите ползи от 5G, докато технологията се разраства в мащаб и започне да се използва по-масово.

Макар че 5G се очаква да бъде от полза на всички икономически сектори в световната икономика, някои индустрии ще усетят повече ползи от това поколение мрежи и ще могат да ги използват повече в своя бизнес. През следващите 7 години 36% от ползите се очаква да се материализират в сектора на производството, 15% - в публичната администрация, а 10% - в сектора на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 месец
Е, нещата вече са горе-долу ясни. Еуфорията около пускането на 5G се оказа един ГОЛЯМ вятър. 50% към 2030г. (след седем! години) ... тоест, едно голямо НИЩО. За реалният, средностатистически потребител ползата е НУЛА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още