IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обяви пълен контрол над източния логистичен център Лиман

С превземането на града Киев си отваря плацдарм за още отвоювани територии на изток

21:00 | 02.10.22 г. 11
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Агенция Униан
Снимка: Агенция Униан

Украйна обяви пълен контрол над източния логистичен център Лиман. Това е най-значителната военна победа на Киев от бързата инвазия от преди 3 седмици насам, която му осигурява потенциален плацдарм за по-нататъшна атака на изток, като същевременно оказва допълнителен натиск върху Кремъл, пише Ройтерс.

Отвоюването на Лиман се случва само 24 часа, след като руският президент Владимир Путин обяви анексирането на четири украински области източно от р. Днепър, вкл. и гр. Лиман. Киев и Западът осъдиха прокламацията като нелегитимен фарс.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че превземането на града, където украинските знамена бяха издигнати над административните сгради, демонстрира, че Украйна е в състояние да изтласка руските сили и показва въздействието, което разполагането на модерни западни оръжия от Украйна оказва върху конфликта.

„Към 12:30 Лиман е напълно разчистен“, казва украинският президент Володимир Зеленски в кратък видеоклип в своя канал в Telegram. „Благодаря на нашите войски... Слава на Украйна!“, допълва той.

„През изминалата седмица броят на украинските знамена в Донбас се увеличи. Ще има още следващата седмица“, казва още Зеленски в друго обръщение.

Министерството на отбраната на Русия заяви в събота, че изтегля войските от района на Лиман "във връзка със създаването на заплаха от обкръжение". Ведомството не споменава Лайман в ежедневната си информация за боевете в Украйна в неделя, но коментира, че руските сили са унищожили седем артилерийски и ракетни склада в украинските региони Харков, Запорожие, Николаев и Донецк.

Руските сили превзеха Лиман през май и го използваха като логистичен и транспортен център за своите операции в северната част на Донецка област. Загубата му е най-голямата за Русия на бойното поле след мълниеносната контраофанзива на Украйна в североизточния район на Харков миналия месец.

Контролът над Лиман може да се окаже ключов фактор в подпомагането на Украйна да си върне изгубената територия в съседната Луганска област, чието пълно превземане Москва обяви в началото на юли.

Оперативното значение на Лиман се дължи на командването му над ключов пътен преход над река Сиверски Донец, зад който Русия се опитва да консолидира отбраната си, казва британското министерство на отбраната.

Русия вероятно е претърпяла сериозни загуби и на хора при изтеглянето от Лиман. Москва е разположила между 5 000 и 5 500 войници в града преди украинската атака, според украински военен говорител.

Районите, за които Путин претендира, че са анексирани – Донецка и Луганска област, както и Херсон и Запорожието на юг, образуват ивица територия, равна на около 18% от общата повърхност на Украйна. Те му осигуряват и сухопътен достъп до полуостров Крим, който беше анексиран през 2014 г.

Руският парламент ще разгледа в понеделник законопроекти и ратификационни договори за поглъщане на регионите, каза председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин.

Изпълнената с помпозност церемония по подписване на анексията в Кремъл не успя да спре вълната от критики дори от близки до режима на Путин относно начина на управление на войната, която Москва нарича „специална военна операция“.

Съюзникът на Путин Рамзан Кадиров, лидерът на руския южен регион Чечня, призова в събота за промяна на стратегията „чак до обявяването на военно положение в граничните райони и използването на ядрени оръжия с ниска мощност“. Вашингтон казва, че ще отговори решително на всяко използване на ядрени оръжия.

Чуват се и критики срещу военния министър на Русия Сергей Шойгу заради неуспехите на бойното поле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

1
rate up comment 28 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
Браво, храбри украинци. Продължавайте по същия начин, отвоювайте си отново от агресора вашата собствена държавна територия - село след село, град след град, област след област, докато го изтикате обратно в собствената му държавна територия. Естествено, тя се простира в предходните граници на русия- преди обявеното ''присъединяване'' на законната украинска държавна територия към агресора русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още