IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН регистрира още 6 кораба за превоз на зърно от украинските пристанища

Три натоварени кораба се подготвят за инспекция в Истанбул, но други кораби не се товарят

14:00 | 20.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/Stringer
Снимка: EPA/Stringer

Ръководеният от ООН Съвместен координационен център (СКЦ) в Истанбул, който контролира доставките на зърно от Украйна, е регистрирал шест нови кораба от общо 15 подадени заявления за допускане до сделката, предаде Анадолската агенция.

Сътрудникът на ООН Стефани Трембли заяви, че операциите са частично възобновени.

Срокът на действие на сделката за доставка на зърно в Черно море на Украйна беше удължен с още два месеца до 18 юли.

"В момента има три натоварени кораба, които се подготвят за инспекция в Истанбул, но няма кораби, които да се товарят в някое от трите украински пристанища съгласно условията на инициативите", по думите на Трембли.

"Екипи от Съвместния координационен център провериха и разрешиха днес на три нови кораба да продължат към пристанищата Одеса и Черноморск", допълни тя и призова за пълноценно използване на капацитета на трите пристанища.

Първоначално Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумението в Истанбул през юли миналата година за възобновяване на износа на зърно от трите украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руската инвазия през февруари 2022 г. 

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 20.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още