IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обмисля да напусне зърнената сделка

Путин коментира, че Кремъл е одобрил сделката, за да "подкрепи развиващите се страни - наши приятели"

20:40 | 13.06.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия обмисля да напусне сделката, която позволява на Украйна да превозва износ на зърно от черноморските пристанища.

Това коментира руският президент Владимир Путин по време на среща с руски военни кореспонденти и блогъри, която се предаваше по телевизията, предава Bloomberg.

Руският лидер каза, че страната му няколко пъти се е съгласила на удължаване на сделката не в интерес на Украйна, а за нейните съюзници в Африка и Южна Америка.

Русия одобри сделката, "за да подкрепи развиващите се страни - наши приятели, и за да постигне премахване на санкциите от нашия селскостопански сектор", каза Путин. „За пореден път сме измамени. Сега мислим как можем да излезем от тази така наречена зърнена сделка“, коментира той.

Русия многократно е заплашвала да се откаже от споразумението, което беше сключено с посредничеството на ООН и Турция миналата година и удължено с два месеца в средата на май.

Дори с намесата на Русия трафикът към пристанищата на Украйна беше прекъснат, като Украйна обвини Русия в бавни проверки и блокиране на кораби, предназначени за едно от трите пристанища, обхванати от сделката.

Москва същевременно обвинява Киев, че използва морските коридори, които са обхванати от сделката, за да атакува руският флот с дронове.

Русия и Украйна са големи износители на селскостопански продукти и противоречивите послания относно съдбата на сделката допринесоха за нестабилността на цените на зърното. През май общите селскостопански доставки през безопасния коридор достигнаха най-ниското си ниво, откакто сделката беше договорена, според UkrAgroConsult.

Пшеницата, търгувана на борсата в Чикаго, се търгува с ръст 1,3% след коментарите на Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Ъхъ, а Ердоганя пита ли го Пу-те-то? Да няма пак задвратници. Че като ескорта на корабите е от турски военни кораби, да видим точно как ще се престрашат москалските таралясници да ги атакуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
Импeраторът
преди 10 месеца
До: khao той Путин може и да я напусне - само първо трябва да пита Ердоган :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 16
khao
преди 10 месеца
ама след дълго обмисляне се отказаха и решиха да направят жест на добра воля... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още