IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румяна Дечева: Африканските страни имат нужда от различен, неидеологически подход

Как се отразяват геополитическите процеси на Африканския съюз след срещата на Г-20, коментира експертът по международно политическо развитиe

20:05 | 13.09.23 г. 1

Ситуацията в Африка вече е такава, че не може да бъде решена само от Африка. Големият дълг, който е натрупан, дали поради корупция, дали поради лошо управление на средства или по различни други външни причини, вече пречи на развитието. Африканските страни имат нужда от различен подход към тях. ЕС има декларация в тази посока, но световните финансови институции не са направили необходимата крачка, не като обещание, както беше предишните години, а по-скоро крачка за сериозен анализ и за оценка финансова, неполитическа, неидеологическа. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиe.

Тя подчерта, че до момента всички решения за Африка през последните 12-13 години са политически обосновани.

„Моментът, в който Африканският съюз е приет в Г-20, е много тежък за африканските държави. За последните две години и половина в Африка има осем преврата в шест страни, като пет от тях са бивши френски колонии. Много са въпросите, а отговорите са много малко, но се налага вече необходимостта да започнем да казваме, когато виждаме, че царят е гол“, посочи анализаторът.

Денчева напомни, че в събота Африканският съюз официално зае мястото си сред общността на най-влиятелните държави в света - Г-20. Пътят, който извървя Африканския съюз до този момент Дечева коментира така: "Целият този процес започна с кандидатстване и с обосновка и тя беше много сериозна – не може богатите страни да имат сериозно индустриално производство, без да използват ресурсите на Африка. Много отдавна се очакваше Африканският съюз да получи едно по-сериозно признание. Те имаха статут на поканен участник, но бяха практически извън политическите решения и нямаха възможност да се изказват".

Сред факторите, довели до решението за приемане на Африканския съюз, експертът изтъкна факта, че срещата е именно в Индия, както и че "е изключително натоварена идеологически от войната в Украйна". 

Според Румяна Дечева приемането на Африканския съюз в Г-20 няма да промени нищо сериозно, но вече е стъпка и отворена голяма възможност, която може да бъде използвана от африканските страни за обединение на мнението по различни въпроси, както се обединиха само няколко дни преди това на африканската среща за климата.

„В дълбокото геополитическо разделение на Африка все повече се намесва Китай по начин, по който много скоро ще спрат да говорят за нас, за западните сили, за източните сили и ще остане единствено Китай, защото начинът на работа на Китай с Африка е различен“, очаква анализаторът на геополитическите процеси.

Може ли Африка да има един, единен общ, обединен глас и в Г-20, и на глобалната сцена на фона на вътрешните конфликти? Какви са данните, които имаме до момента от земетресението в Мароко? С какво е специфична ситуацията в Мароко? Как животинският свят на Африка е сериозно застрашен от климатичните промени и кога ще започнат африканските страни да се отнасят към себе си по различен начин, за да запазят себе си, а не само своите икономики? Как можеше да бъде предотвратено наводнението в Либия?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
cyclop
преди 7 месеца
АЙДИ ПАК ДА ГИ КОЛОНИЦИРАМЕ ЙЙЙЕИЕЕЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още