IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вижте големия бариерен риф, преди да е изчезнал

Най-голямата в света система от коралови рифове и острови се възстановява отчасти, но проблемите остават 

10:52 | 21.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  EPA/JAMES COOK UNIVERSITY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND
Снимка: EPA/JAMES COOK UNIVERSITY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND

През тази година Големият бариерен риф в Австралия отбеляза най-голямото възстановяване на коралите си от 36 години насам, откакто се извършва официален мониторинг. Това е чудесна новина, но разбира се, е проблем, че възстановяването изобщо е било необходимо.

Когато се вземат предвид множество заплахи – затопляне, бури, подкиселяване и замърсяване - заедно, изследователите твърдят, че половината от коралите в света са застрашени. 

„Повечето климатични модели предвиждат, че Големият бариерен риф ще започне да се сблъсква със случаи на избеляване, по същество всяка година, започвайки някъде около 2040-2050 г.", казва Дерек Манзело, който оглавява службата за наблюдение на кораловите рифове към Националната администрация за атмосферни и океански изследвания на САЩ. „Така че за нас е много тревожно, че вече се приближаваме към този момент“, казва той. 

Без повтарящото се причинено от затоплянето избеляване на коралите - четири пъти за седем години - рифовете нямаше да имат нужда да се възстановяват. Топлината може да прогони водораслите, които виреят върху коралите и придават цвета им - оттам и „избеляване" - или направо да убие коралите при достатъчно високи температури, пояснява Bloomberg.  

И макар че възстановяването е добре дошло, същият годишен доклад за състоянието на рифовете предупреждава, че „нараства загрижеността за способността им да поддържат това състояние". Изследване, публикувано миналата седмица в списание PLos Biology, уточнява: „Когато се вземат предвид едновременно многобройните заплахи за рифовете - топлинни вълни, бури, подкиселяване, изтичане на замърсители - половината от коралите в света са изправени пред реална опасност да изчезнат до 2035 г.“. 

Тази година учени, занимаващи се с климата, предупредиха, че избелването на коралите е „предизвикало измерима „тъга по рифа" сред изследователите, а също и сред туристите, които все по-често посещават Големия бариерен риф като един вид „туризъм на последния шанс".

Големият бариерен риф всъщност представлява мрежа от 3000 по-малки рифа, които са разположени успоредно на крайбрежието на Куинсленд. Свързаният с рифа туризъм дава работа на около 64 хил. души и носи приходи от 4,4 млрд. долара годишно (6,4 млрд. австралийски долара). В австралийските рифове живеят 600 вида корали и 12 хил. животински вида.  Активисти по време на демонстрация в подкрепа на Кораловия риф. Снимка:  EPA/JONO SEARLE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND Активисти по време на демонстрация в подкрепа на Кораловия риф. Снимка: EPA/JONO SEARLE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND

Имоджин Зетовен, директор на Blue Ocean Advisory, непрекъснато се е връщала на мястото през кариерата си, не само заради красотата, но и заради проблемите. „Това е нещо като държава", казва тя. „Тя обединява толкова много различни проблеми - екологични, икономически и социални. И е невероятно сложна. Вероятно е с размерите на Италия или Япония“. 

И все пак най-сигурният начин, по който Австралия може да спаси своите рифове, е да премахне емисиите на задържащи топлината газове възможно най-скоро и да накара всички останали държави да направят същото. Сегашното правителство, ръководено от левоцентристкия министър-председател Антъни Албанезе, решително скъса с политиката на своя предшественик Скот Морисън, който омаловажаваше или отхвърляше рисковете, свързани с климата. Въглищната и минната промишленост на страната отдавна се противопоставят на агресивната политика в областта на климата. Това може би ще се промени, тъй като Албанезе настоява за приемането на закони за пречистване на австралийската промишленост и намаляване на емисиите.

Десетилетията на ускоряваща се горещина са нанесли кумулативен удар върху Големия бариерен риф. Мощният „Ел Ниньо" през 1998 г. ускори измирането на коралите през същата година и същевременно „роди“ прогнози, че подобно екстремно събитие вероятно „ще стане обичайно до 20 години". Последните осем години са най-горещите в историята на региона. 

Океаните поглъщат топлината така, както кухненската гъба поглъща вода, а коралите измират, когато температурата на водата надвиши нормалния си максимум с около един градус по Целзий. В рамките на 20 години след епизода от 1998 г. Големият бариерен риф навлезе в нова ера на увреждания, причинени от топлината. През 2016 г. избеляването засегна 90% от рифа, унищожи половината от северния район и намали покритието на коралите с 30% като цяло. На следващата година се наблюдаваше ново избеляване, след това отново през 2020 г. - и отново тази година. 

Това е световно явление. Десетки изследователи изготвят проучване за избеляването на коралите в периода 2014-2017 г. В проект, подготвен за рецензиране, те изчисляват, че в половината от кораловите рифове по света е имало силно избеляване, а в 15% - значително измиране. „Големите щети, които глобалното затопляне нанася на кораловите рифове, се ускоряват", пишат те.

Тази година горещината отново причини избеляване, но не уби коралите, както през 2016 г. И като тревожно предзнаменование за бъдещето, това се случи по време на „Ла Ниня“, или фаза на захлаждане в Тихия океан - нещо, което вероятно никога не би се случило без температури, по-високи с 1,2°C от прединдустриалните времена. Австралия се е затопляла с поне 0,2°C по-бързо от останалата част на света. Част от рифа отгоре. Снимка:  EPA/JONO SEARLE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND Част от рифа отгоре. Снимка: EPA/JONO SEARLE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND

Усилията за възстановяване на коралите и рифовете са сравнително нови и се ограничават до краткосрочни срокове на малки територии. 

„Не съм чул някой да казва, че можем да възстановим Амазония, като отглеждаме дървета в оранжерии", казва Тери Хюз, професор в университета James Cook University  в Куинсланд. „Бариерният риф е с размер на 70 милиона футболни игрища, а в световен мащаб през последните 50 години може би сме възстановили (спорно е до каква степен става дума за възстановяване) може би две футболни игрища“. 

Мрачната дългосрочна тенденция за Големия бариерен риф „не означава, че не можете да се качите на лодка и да отидете да видите красив риф", казва Зетовен. „Но когато погледнете научните прогнози и погледнете накъде върви светът със своите политики и обещания и действителните резултати, това не дава много надежда“. 

Откриването на решение изисква нещо повече от надежда. То изисква обучение.  Големият бариерен риф „никога няма да се държи функционално по начина, по който се е държал преди 30 години, поне не през нашия живот", казва Хюз. „Никога не е имало по-важен момент да станеш морски биолог“, заключава той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Топ новини виж още

Коментари

Финанси виж още