IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демерджиев: Продължават разговорите на всички нива за влизане в Шенген

Отказът за Шенген означава нелоялна конкуренция и оскъпяване за бизнеса ни, коментира Васил Велев, председател на АИКБ

11:35 | 07.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Продължават разговорите на всички нива за приемането на България в Шенген. Това заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по БНТ. По думите му България получава сигнали, че отпадането на граничния контрол може да стане от догодина, но българските власти няма да се откажат до последно.

Демерджиев коментира, че единственото компромисно решение, на което страната ни е съгласна на този етап, е да бъдем приети за членове, като от 1 януари да отпадне граничният контрол, да се сложи малко по-късна дата през годината за отпадане на граничния контрол или той да се обвърже с конкретни обективни обстоятелства.

„А това, което ни се предлага на този етап, е по-различно - да се отложи приемането ни, като през някакъв период от време преминем през незнайно какви проверки. Но ние от 2011 г. преминахме през купища проверки, особено тази година, и не мисля, че трябва се подлагаме на нещо подобно“, заяви той.

Вицепремиерът коментира видеоматериала и снимките, разпространени от няколко международни медии, в които се твърди, че български власти, охраняващи границата, са стреляли по бежанци. Министърът заяви, че българо-турска комисия е излязла след направена проверка с категорично становище, че изстрелът не е произведен от българска територия и български граничен полицай. Според Демерджиев този репортаж е в рязко противоречие с изразената позиция от нидерландския премиер Марк Рюте, че българската граница се преминава вероятно срещу 50 евро.

Демерджиев припомни, че констатациите на Европейската комисия са, че България се е справила много добре при проверките на границата. Комисията е категорична в становището си, че спазваме и прилагаме Шенгенското законодателство и охраната на границата ни е на много добро ниво за разлика от други държави, които охраняват външни граници на Европейския съюз.

Иван Демерждиев обясни, че българските гранични полицаи не могат да използват оръжие от българска към турска територия. Оръжие се използва, когато бъде нападнат наш патрул, на наша територия. Оръжие се използва, когато полицейските органи трябва да си изпълнят правомощията. В оръжията на граничните полицаи преобладават стоп патроните, добави вицепремиерът. 

„Присъединяването на България към Шенгенското пространство ще се случи в резултат на работа, в това число и законодателна“, заяви служебният премиер Гълъб Донев преди началото на днешното правителствено заседание. 

„Отказът за приемането ни в Шенген означава нелоялна конкуренция за различни отрасли и ще оскъпи българския бизнес“, каза по Нова телевизия председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„Членството на България в еврозоната, Шенген и ОИСР са национална кауза и голям приоритет, около който трябва да се обедини обществото. Готовността ни за Шенген беше потвърдена от компетентните европейски институции – при това на извънредни проверки”, припомни той.

„Можем да осуетим нидерландски инициативи, когато не е накърнен българският интерес. Ние апелираме към това обществото да се обедини около тези цели и партиите да спрат да се замерят с обвинения кой е виновен за случилото се. Това, че не сме в Шенген, за бизнеса означава нелоялна конкуренция за различни отрасли. Поставени сме при различни условия и това допълнително оскъпява и затруднява българския бизнес", каза Велев.

„Шенгенският въпрос е вътрешноевропейски. Това е част от договора за присъединяване и е въпрос, който да се реши между европейските страни. Другият важен ключ е отлагане. Не ми се иска България да влезе като следствие от Румъния, която води, а не със собствено достойнство”, заяви Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ и вицепрезидент на „Атлантическия клуб”.

„Нужно е по-добро укрепване на границата, повече човешки ресурс. Имаме и морска граница, която трябва да бъде укрепена. Чисто логистично да огледаме. Човешкият ресурс е също толкова важен, колкото технологичните средства”, каза по Нова телевизия Поптодорова.

„България трябва да отстоява по-твърдо позициите си за Шенген. Няма никаква причина по отношение на критериите. България ги изпълнява от години", заяви пред БНР Владимир Кисьов, бивш главен преговарящ за членството на България в ЕС и бивш заместник-министър на външните работи.

„Не съм видял посланикът на Холандия да поднесе едно цвете на загиналите в защитата на европейската граница. Няма такъв случай", заяви дипломатът по повод тримата загинали български полицаи в последните месеци.

„Никой няма право да ни слага черен печат, допълнителен, на челото. Това спира чуждестранните инвестиции, това спира бизнеса. Това е в ущърб на България в тежък, кризисен икономически момент", категоричен е той.

По думите му на нидерландския премиер Рюте не може да му се има доверие. Той попита още защо да е лош имидж за страната ни това, „че се стреля по български полицаи".

„Трябва да получим допълнителна помощ за охраната на общата граница”, изтъкна още бившият зам.-външен министър.

„Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен зависи от нас“, заяви вчера президентът Румен Радев. И поясни, че знае това от разговорите с двете държави, които все още се колебаят. „Продължаваме да работим на всички нива на дипломацията, но трябва да си свършим работата и в България“, каза президентът. По думите му Народното събрание трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа. Това е нещото, което задължително трябва да свърши, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Актуално виж още

Коментари

Финанси виж още