IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Панчугов: Големият шанс за партиите е ясен план за излизане от ситуацията с Шенген

Липсата на опит и търсенето на неутралитет няма да сработят в ситуация, когато са необходими сложни политически решения, коментира предложението за премиер политологът

10:35 | 07.12.22 г.

Големият шанс за партиите сега е да видим ясен план за излизане от ситуацията с Шенген. Партиите трябва да излязат с конкретни пет до десет стъпки за реформиране на българската система за сигурност, които да дадат ясен отговор кога България ще бъде приета в Шенген. Това заяви политологът Христо Панчугов в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него достъпът до Шенгенското пространство ще ни бъде даден тогава, когато нашите партньори са убедени, че България може да защитава интересите на европейските граждани и сигурността на европейските граници.

„Тук темата не е техническа – тя не е свързана само с опашките по границите и летищата. Тук става въпрос за това, че българската система за сигурност изпуска информация. Българските граждани трябва да търсят отговор на тези въпроси, когато говорят със своите представители. Ако този кабинет, който предстои да видим внесен, не може да отговори на въпроса как ще се реформира адекватно тази система за сигурност, тогава остава мандат за следващия“, коментира той.

Политологът определи като изненадващ избора, но не и подхода за кандидатурата на ГЕРБ-СДС за министър-председател в лицето на проф. Николай Габровски. „Вече сме виждали опитите на ГЕРБ да се предложи човек със сериозна професия, който няма нищо общо с политиката, за политическа роля. За разлика от президентската роля, тук ситуацията налага нещо по-сериозно – налага човек с политически опит, с лидерски качества, който да успява и да постига компромис“, отбеляза Панчугов.

По думите му липсата на опит и търсенето на неутралитет няма как да сработят в ситуация, когато са необходими сложни политически решения и мненията са радикализирани – още повече, че се говори за кабинет на малцинството. „Няма как изведнъж да се окажеш кандидат за премиер, без никога да си бил част от политиката", посочи политологът. „Разпадът на политическото, разпадът на институциите, кризата, в която в момента живеем, е продукт точно на липсата на такъв политически опит“, допълни той.

Политологът смята, че зад номинацията стои единствено опит да се демонстрира позитивно отношение, да се покаже желание за някакъв компромис.

Какви са шансовете на първия мандат? Как ще се отрази на парламентаризма в България напрежението между президента Румен Радев и „Продължаваме промяната“? Ще има ли нов политически субект, който ще стане част от следващия парламент? Какво е посланието от срещата на върха на Европейския съюз за Западните Балкани в Тирана? Координирани ли са изказванията между френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Щолц по повод гаранциите за сигурността в Русия?

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още