IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гълъб Донев за Шенген: Имаме готовност за ответни мерки срещу Нидерландия*

България няма да пести усилия в търсене на подкрепа за преосмисляне на позициите на Нидерландия и Австрия, заяви премиерът

12:34 | 05.12.22 г. 9
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенген. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев на брифинг в Министерския съвет след проведената среща по темата с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, на външните работи Николай Милков и на правосъдието Крум Зарков. 

„Всички мерки ще бъдат целенасочени и в защита на националния интерес на България, която никога не е отстоявала позиции на разделение и двойни стандарти по отношение на която и да е държава от ЕС и очаква същото отношение от останалите държави членки“, посочи Гълъб Донев.

Премиерът изтъкна, че е повече от очевидно, че позициите на премиера на Нидерландия и канцлера на Австрия срещу членството на страната ни са продиктувани „по-скоро от вътрешнополитически съображения, отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на шенгенските правила от страна на България“.

„Поражда се съмнение за прилагане на двойни стандарти, особено от страна на Нидерландия“, каза Гълъб Донев.

Той припомни, че през последните месеци са извършени две проверки, организирани от Европейската комисия по инициатива на България и Румъния, които са завършили с положителен за страната ни доклад. Отделна проверка в последните дни на посолството на Австрия в София също е с положителен резултат.

Донев коментира изявлението на нидерландския премиер Марк Рюте, че "българската граница се преминава нелегално срещу 50 евро". И го определи като неубедително. "Изразените от премиера на Нидерландия резерви, които се аргументират с липсата на увереност именно по отношение на изпълнение на критериите за членство на България, не само звучат повече от неубедително, но се опровергават от заключенията на Европейската комисия и противоречат на становищата на всички държави членки и на недвусмисленото становище на Европейския парламент", каза той. 

Донев подчерта, че в позицията си канцлерът на Австрия се позовава на недостатъци на шенгенската система като цяло, които по никакъв начин не могат да бъдат отговорност на българската страна, докато премиерът на Нидерландия прибягва и до „недостойни внушения, които в България едва ли ще бъдат забравени скоро“.

Критериите за присъединяване към Шенген са покрити от България още през 2011 г. и това е добре известно на всички участници, включително на правителствата на Нидерландия и Австрия, припомни Гълъб Донев. Премиерът увери, че България продължава да полага и външнополитически усилия, за да убеди своите партньори, че изпълнява всички свои ангажименти. 

Донев каза, че само за последната седмица са проведени десетки срещи и телефонни разговори на високо и най-високо ниво. „На първо място това бяха разговорите, които президентът Румен Радев проведе с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, с австрийския канцлер Карл Нехамер и с президента на Австрия Александър Ван дер Белен“, изброи Гълъб Донев.

Служебният премиер увери, че в оставащите няколко дни до 8 и 9 декември, когато ще се проведе заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, България няма да пести усилия в търсене на подкрепа за преосмисляне на позициите на Нидерландия и Австрия. 

На 8 декември предстои Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да гласува за разширяването на Шенген. Очаква се Нидерландия да се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но да блокира приемането на България. Предвижда се министрите да гласуват в две отделни решения – първо за приемането на България и Румъния, и второто - за приемането на Хърватия. За одобряване на решенията се изисква единодушие.

Предложение за намиране на компромисно решение, което да се базира на фактите и да е в интерес на Европейския съюз, е отправил служебният външен министър Николай Милков към посланика на Нидерландия у нас Н.Пр. Симон ван дер Бург, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).*

"На фона на актуалната среда за сигурност, задържането на България извън Шенген не допринася за общите усилия за справяне с предизвикателствата", е посочил Милков на срещата с посланика.

Миналата седмица нидерландското правителство реши, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген. След заседанието министърът на външните работи на Нидерландия Вопке Хукстра заяви, че все още е "твърде рано" да се постигне съгласие за присъединяването на България. Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса, едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

* Допълнена към 13.50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
andy
преди 1 година
До: dataНе съм бил. Нямам и желание да ходя. Бивш колега живя там 2 години. Разпродадоха всичко и се махнаха от там. Каза, че е *** и става по-зле. Лошо здравеопазване, дискриминационно образование, високи данъци, а но улиците само прегорели. Подобни неща говорят приятели и роднини за Белгия, Англия, Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
tetris12
преди 1 година
До: andyРумъния и Хърватска не ги спряха, това не ти ли говори нещо? Дупитатите се обидиха, когато не нашенец им намекна колко струват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 8
andy
преди 1 година
Никакъв Шенген, никаква Еврозона! И двете ще са пагубни за България. Втората ще ускори убийството на икономиката ни, ще удави обикновените хора в чуждите дългове и ще обогати още повече шепата олигарси, банкери и продажни полистутки. Шенген, ще ни превърне в гето за емигранти, като след 1-2 десетилетия те станат болшинство в западна Европа и започнат да създават сериозни проблеми. Службите за сигурност на Франция имаха доклад по темата преди няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 1 година
До: andyа, бил ли си някога в Холандия ? Ако не си виждал разграден двор *** и виж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
andy
преди 1 година
Прав е Марк Рюте! България е разграден двор. Тук всеки може да влезе и излеза без проблеми и всичко е фиктивно! Тези нелегалните емигранти да не падат от небето? Минават си свободно през границата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
Грую Груев
преди 1 година
Няма по-долна пасмина от умнокрасивите - за тях е важна Украйна, ***-*** и центовете от Козяк, но не и добруването на България. Значи, когато спирахме северна фиромия, умнокрасивитетъ ревеше - а, у, ***, сами сте в ЕС, селяндуриии, не е европейско това и т.н. Сега съшите майцепродавци са - е, хак ви е, ***, нереформирани рассийски шпиони, резидента, рубладжии, селяци, кой ще ви приеме вас в Шенген бе и т.н.Класическа шизофрения! Да не забравя - слава украине и жу су и центаджи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
Доколкото ми е известно , ако не е Нидерландия , ще ни спре Австрия или Дания ... Хората искат да спазваме законите , нищо друго ... Батко и Братко да припомня ... Да припомня за дарителя на Първанов , който го хванаха да чопва от еврофондовете , в Германия дружката му възстанови всичко , осъдиха го и си излежа присъдата , а тук делото не беше приключило още и в крайна сметка го оправдаха ... :))) ... Трябва ли да се стига до спиране на еврофондове , за да си приведем в ред държавата ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
"която никога не е отстоявала позиции на разделение и двойни стандарти по отношение на която и да е държава от ЕС" ... не че нещо , ама искахме Брендо у нас да го съдим , но тука го пуснаха да си ходи , при условие , че цяла Европа го искаше ... !! ... Златни паспорти за рассийските шпиони в ЕС ... !! ... Изтичане на информация за НАТО и въоръжението , което ще придобиваме ... Искане да плащаме в рубли ... Искане за дерогация на въглищните централи ... Искане да препродаваме рассийска нафта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
khao
преди 1 година
сега ще посрамвате цялата държава, само за да може шепа гангстери от симеоновския "университет" да запазят контрола над съда и прокуратурата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още