IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Атаката в Москва може да е от полза на тези, които воюват с нас чрез ръцете на Киев

Целта е сплашване и въпросът е кой има полза, каза руският държавен глава

21:38 | 25.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Атаката в концертната зала "Крокус Сити Хол" в предградията на Москва може да бъде от полза само на тези, които от 2014 година воюват с Русия чрез ръцете на Киев, заяви руският президент Владимир Путин преди да изслуша доклади за атентата, цитиран от пресцентъра на Кремъл.

"Знаем, че престъплението е извършено от радикални ислямисти, срещу чиято идеология самият ислямски свят се бори от векове. Но също така виждаме, че САЩ по различни канали се опитват да убедят своите сателити и други страни по света, че според данните на тяхното разузнаване уж няма следа от Киев в терористичната атака в Москва, че кървавата терористична атака е извършено от последователи на исляма, членове на забранената в Русия организация "Ислямска държава", заяви той и допълни, че основният въпрос след атентата е "Кой има полза?"

Според него отговорът е "тези, които се борят срещу страната от 2014 година насам с ръцете на неонациския режим в Киев", а целта е сплашване на Русия и всяване на паника сред руснаците.

В същото време Путин поръчва на службите разследването на атаките да бъде обективно, професионално и без политически пристрастия.

В своето изявление руският президент посочва, че украинската лятна контраофанзива се е провалила и Русия държи инициативата на фронтовата линия. Според него това предизвиква опити за атака по енергийната инфраструктура на Русия, ракетни удари по Кримския мост и по Крим.

Руският държавен глава направи официално обръщение към нацията 19 часа след атаката и в него не спомена радикални ислямисти, след като "Ислямска държава" пое отговорност за нападението, но пък обвърза случая с Украйна. Според анализатори причината е неглижирането на опасността за появата на радикалисти на територията на страната.

Според експерти в "Ислямска държава" Русия е на едно ниво като заплаха като САЩ и Израел, особено след участието на руски военни в Сирия, в Африка и в Чечения и Афганистан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още