IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ, Япония и Филипините ще започнат съвместни военноморски патрули в Южнокитайско море

Това е основен ход за противопоставяне на Китай в региона, но вероятно ще предизвика силен отговор от страна на Пекин

16:34 | 30.03.24 г.
Кораби на филипинските и китайските гранични патрули в спорните води на Южнокитайско море. Снимка: Lisa Marie David/Bloomberg
Кораби на филипинските и китайските гранични патрули в спорните води на Южнокитайско море. Снимка: Lisa Marie David/Bloomberg

САЩ, Япония и Филипините ще започнат съвместни военноморски патрули в Южнокитайско море по-късно тази година, според американски служител и чужд дипломат, запознати с плана.

Това е основен ход за противопоставяне на Китай в региона, но вероятно ще предизвика силен отговор от страна на Пекин, съобщава Ройтерс.

Военноморските маневри на трите страни са част от пакет от инициативи, които президентът на САЩ Джо Байдън, японският премиер Фумио Кишида и президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши ще разкрият на първата си тристранна среща на върха следващия месец, според източниците на медията.

Очаква се също така Белият дом да обяви, че „сериозно ще обмисли“ възможността Япония да стане технологичен партньор в рамките на партньорството за сигурност AUKUS между САЩ, Обединеното кралство и Австралия, според според служител на Министерството на отбраната на Страната на неограничените възможности.

Тристранната среща на върха на 11 април се смята за ключова за укрепване на усилията на трите страни за противодействие на регионалното влияние на Китай. Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза в изявление миналата седмица, че тримата лидери ще обсъдят начини за „по-нататъшен мир и сигурност в Индо-Тихоокеанския регион“, но не предостави повече подробности.

Южнокитайско море става все по-напрегнато през последните години, тъй като Китай използва военната си мощ, за да предяви претенции към водите, международно признати като принадлежащи на Филипините. Пекин установява бази на острови в района и тормози филипинските части на бреговата охрана.

Във Вашингтон нарастват опасенията, че Пекин и Манила могат да изпаднат в открит конфликт. Китай също може да използва тези военни постове, за да подкрепи блокада или нахлуване в Тайван през следващите години.

Съвместните военноморски патрули ще отбележат най-стабилното утвърждаване на Индо-тихоокеанската стратегия на администрацията на Байдън, свързана с обединяване на съюзници и партньори, за да се компенсира нарастващият икономически, дипломатически и военен отпечатък на Китай в региона.

САЩ и Филипините са провеждали съвместни патрули и преди, но това ще бъде първият път, когато японският флот ще се присъедини към тях в демонстрация на сила. Участието на Япония също отразява действията на правителството на Кишида да превърне Токио в по-голям играч в регионалната сигурност заедно със САЩ. Този процес започна с обявяването през 2022 г. на удвояването на бюджета за отбрана на страната в рамките на пет години.

Съвместните операции обаче повишават риска от възможни сблъсъци с китайските сили, действащи в региона. Пекин вече пренебрегна многократните предупреждения от администрацията на Байдън, че Договорът за взаимна отбрана между САЩ и Филипините задължава Вашингтон да се намеси, ако филипинските сили попаднат под въоръжена атака.

През последните месеци китайски кораби на няколко пъти използваха водни оръдия срещу кораби на бреговата охрана на Филипините, като филипински моряци бяха ранявани.

Китайските сили "ще продължат да предприемат решителни стъпки за защита на своите териториални интереси", казва говорителят на китайското външно министерство Лин Дзиен. Маркос предупреди, че правителството му ще отговори с „пакет от контрамерки“, насочен към възпиране на „агресивните и опасни атаки“ от Китай в Южнокитайско море.

Не е ясно колко скоро ще започнат тристранните патрули. Военни от трите страни обаче вече полагат основите - те започнаха да провеждат съвместни морски учения в региона през юни миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 30.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още