IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските дронове SeaBaby вече носят до 1 тон експлозиви на 1000 км?

Чехия подписа договорите за доставка на първите 180 хил. снаряда за Украйна по своята инициатива

07:54 | 16.04.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Морски дрон "Магура". Снимка: President.gov.ua
Морски дрон "Магура". Снимка: President.gov.ua

Украйна продължава да развива своята програма за производство на дронове - разработват се нови дронове и се обновяват и модернизират съществуващите, става ясно от коментари на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) пред обединения телевизионен новинарски канал на Украйна. Обновените морски дронове SeaBaby вече са способни да носят до 1 тон експлозиви на разстояние до 1000 км, твърдят оттам. Това означава, че те могат да нанесат сериозни щети по цели в цялата акватория на Черно море.

До момента Украйна е нанесла щети на 11 руски бойни кораба с помощта на морски дронове. Без да имат собствен боен флот, с помощта на дронове и ракети, украинските военни успяха да извадят от строя над 30% от корабите на руския Черноморски флот. В дълги периоди от време (включително и във вторник, по данни на Въоръжените сили на Украйна) Русия няма бойни кораби на дежурство в Черно море.

Украйна облекчи съществено условията за работата на военнопромишления си комплекс в опит да намали зависимостта си от западните доставки. Зпадните партньори на Украйна създадоха и коалиция в подкрепа на дроновете, чрез която страната получава не само западни модели дронове (основно разузнавателни), но и финансови средства за насърчаване на собственото си производство.

На фона на блокираната помощ от САЩ европейските партньори увеличават и като цяло военната помощ за Киев, която е насочена не само към доставки на оръжие и боеприпаси, но и подкрепа за местното производство. Нидерландия анонсира допълнителни 4,4 млрд. евро за периода 2024 - 2026 година.

Чехия подписа договорите за първите 180 хил. снаряда по своята инициатива

Чехия подписа договорите за доставка на първите 180 хил. снаряда по своята инициатива,  съобщи в коментарна статия за Fianancial Times премиерът на страната Петр Фиала. Той посочва, че очаква артилерийските снаряди да пристигнат в Украйна "през следващите месеци" и отбелязва, че се водят преговорите за следващите 300 хил.

Чешкият президент Петр Павел анонсирана в средата на февруари, че е намерил 800 хил. артилерийски снаряда в страни извън ЕС и те могат да бъдат доставени незабавно на Украйна. Страната поиска финансова подкрепа от съюзниците, за да купи боеприпасите. В инициативата се включиха 22 държави, сред които и Франция, която е против харченето на европейски средства за покупката на въоръжение за Украйна от трети страни.

Заради липсата на достатъчно резерви от оръжия и боеприпаси в ЕС, както и невъзможност за бързо увеличение на производството обаче европейските съюзници се оказаха принудени да търсят нужните снаряди извън общността. Чехия не коментира откъде ще дойдат снарядите.

Междувременно Украйна също започна производството на артилерийски снаряди, включително и по стандарта на НАТО - 155мм. Увеличено е производството и на дронове, които в някаква степен покриват недостига на снаряди.

Норвегия се присъединява към самолетната коалиция за Украйна

Норвегия ще предаде самолети F-16 на Украйна, съобщи външният министър на страната Еспен Барт Ейде по време на визита в Киев. В съвместна пресконференция с украинския си колега Дмитро Кулеба той отказа да даде точния брой, пояснявайки че някои от самолетите не са обновени и могат да бъдат ползвани само за резервни части. Според медийни публикации преди няколко дни Осло има намерение да предаде 20 изтребителя на Украйна.

Самолети F-16 са обещали още Нидерландия (24) и Дания (19). Гърция също съобщи, че може да се присъедини към самолетната коалиция, когато получи своите F-35.  

Русия усилва натиска си в няколко направления на фронтовата линия

Русия усилва натиска в няколко направления, възползвайки се от липсата на достатъчно боеприпаси. Сводката на Въоръжените сили на Украйна за 782-я ден от началото на пълномащабната война интензивността на бойните действия се увеличава със 104 директни сблъсъка (почти два пъти повече спрямо предходното денонощие). Под артилерийски и минометен обстрел са над 110 населени места в близост до фронтовата линия.

Според говорителят на военните сили в направленията Авдиевка и Бахмут подполковник Назар Волошин коментира, че в тази част от бойната линия използването на снаряди е в съотношение от 1 до 5 спрямо 10 в полза на руснаците. Това , което помага на украинците, е, че техните оръжия са малко по-точни  и ефективни, смята той.

Според оценката на Института за изучаване на войната (ISW) недостигът на боеприпаси може да доведе до съществени постижения на Русия, особено в направлението Бахмут. Част от него е една от най-горещите точки  - Часов Яр. Според коментари на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна ген. Олександрър Сирский Русия ще опита да превземе населеното място до 9 май, но в изминалото денонощие сводките показват, че се водят позиционни битки  и няма съществена промяна на фронтовата линия.

От ВСУ съобщават за отблъснати 33 атаки край Билохоривка, Верхнокамянске, Клищиевка, Андриевка, Иванивске, Спирни. Волошин  коментира, че тактиката за Часов Яр е атака по фланговете - през Билохоривка и Иванивске, където ежедневно се изсипват по 20-30 авиобомби.

От сводката на ВСУ е видно още, че интензивни са атаките край Новопавливка - около Краснохоривка, Новомихайливка, Победа, Водяне и  Урожайне. В този регион са облъснати 30 атаки.

Край Авдиевка украинците са спрели 15 атаки към Новобахмутивка, Бердичи, Семенивка , Уманске и Первомайске. Руски военни кореспонденти съобщават за боеве в центъра на Семенивка, а Министерството на отбраната на Русия съобщи за превземането на Первомайске още през миналата седмица.

Според публикации в социалните мрежи ракети са поразили команден център в окупирания Крим. Официално руското Министерство на отбраната не потвърждава, но Кримския мост беше затворен за движение на два пъти на 15 април, което се прави, когато има атака към полуострова. ВСУ съобщава за унищожени 9 от 9 изстреляни дрона в сутрешните часове на 16 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
Голямото-дърво
преди 1 седмица
Специално за зелето: https://x.gd/B50AZ, до къде я докараха с укронациската контра атака! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
wart
преди 1 седмица
Човек колко глупав трябва да е ,за да повярва,че тези дронове са Украински и преодолява разстояни от 1000км без навигация или GPS ? Така е защото глупавите Руснаци не показаха никаква реакция когато Англичаните организираха , въоръжеха , координирах, и с Американската GPS система унищожиха Руски бойни кораби . Както винаги пак никаква реакция когато хусите до сега можеха да унищожат всичките Английски и Американски военни кораби в Червено море ? Ако глупакът Путин беше им предоставили раке
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още