IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия има нова успешна тактика на въздушните си атаки

Думите не свалят дронове и ракети, коментира украинският президент Володимир Зеленски

07:51 | 15.04.24 г. 3
Унищожената Триполска ТЕЦ в Киев. Снимка: Bloomberg LP
Унищожената Триполска ТЕЦ в Киев. Снимка: Bloomberg LP

От края на март Русия смени тактиката на въздушните си атаки и тя се оказа успешна, включително и заради изтощената вече въздушна отбрана на Украйна, пише CNN. Сега ударите се съсредоточават върху малък брой цели, към които се изпращат повече дронове и ракети. Част от тях успяват да пробият защитата и нанасят много големи щети на енергийната мрежа, разказа зам.-министърът на енергетиката Свитлана Хрунчук.

Директорът на най-голямата частна енергийна компания в страната ДТЕК Максим Тимченко обясни пред агенцията, че 80% от нейните генериращи мощности са поразени. Само за един ден са били унищожени съоръженията, които компанията ремонтира след ударите от миналата зима и изискваха инвестиции от стотици милиони долара. Тимченко коментира, че ако Украйна не получи подкрепа за своята противовъздушна отбрана след следващите удари може да се окаже, че вече няма да има какво да бъде възстановено.

При последната атака на 11 април компанията "Центренерго" съобщи, че всичките ѝ генериращи мощности са унищожени.

Според енергийни анализатори в Украйна има само два вида мощности, които не могат да бъдат унищожени от тези ракетни атаки - газохранилищата, които физически не могат да бъдат разрушени с ракети, и ядрените реактори, които са оразмерени за удар с ядрена ракета.

Оръжия от Римската империя влизат във войната в Украйна

Украинските военни използват древни оръжия от Римската империя, за да могат да ограничат доставките на руския фронт, разказва Forbes. Става дума за метални пластини, наречени калтропи, направени така, че да се забиват в гумите на камионите. Тези парчета се хвърлят от дронове и формата им е такава, че както и да паднат, винаги са с остра част нагоре. Разкъсвайки гумата,  те принуждават камионите да спрат и да се превърнат в мишена за украинските дронове и артилерия.

Тази тактика е използвана още от армията на Александър Велики. Калтропите са използвани в древността за ограничаване на придвижването на конниците и са особено ефективни срещу бойни слонове и камили, използвани на изток. В модерните времена служат за ограничаване на движението на камиони и други превозни средства.

Според Forbes руснаците по южния фронт разчитат основно на камиони за доставки на фронтовата линия и именно там се съсредоточават тези действия на украинските военни.

Украйна търси начин да се справи с руските подводници в Черно море

Украйна търси начини да се справи с подводниците, част от руския Черноморски флот, съобщи говорителят на Военноморските сили на Украйна Дмитро Плетенчук в ефира на единния телевизонен канал на Украйна. Според неговите оценки в момента в Черно море се намират три подводници - в състава на флота има шест, но две са останали извън пределите на Черно море преди началото на войната и сега не могат да се върнат, след като Турция затвори проливите си.

Украйна вече успя да нанесе сериозни щети на една от подводниците - след удар по корабостроителницата "Звезда" в Севастопол през ноември 2023 г.

Тона е начинът, казва Плетенчук. "Черно и Азовско са затворени морета, а подводниците не могат да стоят под водата непрекъснато", казва още той.

Русия отдавна се въздържа от масово използване на ракетите "Калибър", които изстрелваше от морски съдове, позиционирани около окупирания Крим. В момента ракетоносителите на Русия са изтеглени към пристанището в Новоросийск под заплахата от удари с морски дронове и далекобойни ракети. През миналите дни Запорожката област беше обстреляна с "Калибър", дошъл именно от подводница в Черно море.

Зеленски: Думите не спират дроновете и не прихващат ракетите

Реториката не защитава небето, не думите спират дроновете и ракетите, коментира украинският президент Володимир Зеленски след ударите на Иран по Израел. В социалната мрежа X той осъди атаката, но направи паралел със случващото се в Украйна - Русия използва същите дронове и ракетите ѝ извършват също така масирани удари по Украйна.

Малко по-късно в своето вечерно обръщение по повод 781-я ден от началото на пълномащабната войно украинският държавен глава отбеляза, че страната му от месеци чака решението на американския Конгрес за жизнено важен пакет с помощ, а това само повишава самочувствието на терористите.

Той отбеляза, че в последната седмица Русия е изстреляла почти същия брой ракети и дронове, както Иран срещу Израел, и това са само атаките през последните дни. Войната в Украйна вече се води 111 седмици.

"И Украйна, и Близкият изток, и всички останали части на света еднакво заслужават справедлив и надежден мир", коментира още той.

В Украйна на различни нива предупреждават за създаването на "ос на злото" - Москва - Пхенян - Техеран.

Русия ще опита да превземе Часов Яр до 9 май

Русия ще се опита да превземе Часов Яр до Деня на победата (9 май), смята главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна ген. Олександър Сирский. В пост във Facebook след два дни в региона той разказа, че е необходима по-добра подготовка на военните, включително и психическа, както и че е направено необходимото за увеличаване на броя на боеприпасите, дроновете и средствата за радиоелектронна борба (за сваляне на дронове).

От публикацията става ясно, че се търсят начини за асиметрични действия за противодействие на руснаците на фона на недостига на снаряди и боеприпаси.

Часов Яр е от ключово значение за фронтовата линия в това направление (западно от Бахмут). Градът се намира на височина и е добре укрепен, но Русия опитва да повтори тактиката си срещу Авдиевка - интензивен обстрел с авиационни бомби. Окупирането на града отваря фронт към Краматорск и Словянск.

Ситуацията на източния фронт се влошава, предупредиха още и украинският президент Володимир Зеленски, и министърът на отбраната Рустем Умеров. Руски военни кореспонденти съобщават за позиционни боеве в покрайните на града в изминалото денонощие - край Клищиевка, Андриевка и Опитне, както и на юг от населеното място - край Ню Йорк. Сводката на ВСУ показва, че има отблъснати 10 атаки в това направление.

Геолокализирани данни показват, че украинците си връщат територия около Кремина и напредват на изток от Билохоривка.

Руски военни кореспонденти съобщават за удар по стената на яз. Карливка, при което са потопени позиции и са прекъснати логистични връзки на украинците в направлението около Авдиевка. В справката на ВСУ са отчетени още и 8 отблъснати атаки край Новобахмутивка, Уманске, Новокалинове, Первомайске и Нетайлове. Руското настъпление се извършва под прикритието на бойната авиация, допълват още украинските военни.

Напрегнати са боевете и в направлението към Новопавливка. Отблъснати са 16 атаки около Краснохоривка и Новомихайливка, извършени с подкрепата на бойна авиация.

Като цяло през изминалото денонощие е имало 56 директни бойни сблъсъка, сочат още данните на ВСУ за 781-я ден от началото на войната. Извършени са 85 удара с бойна авиация по различни позиции на фронтовата линия, а повече от 100 населени места в близост на фронтовата линия са под артилерийски и минометен обстрел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 23
khao
преди 2 седмици
До: cyclop нали... също така Замята е плоска, а ти си професор по физика! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 9
Tikva007
преди 2 седмици
* Оръжия от Римската империя влизат във войната в Украйна Тази тактика е използвана още от армията на Александър Велики.* - Г-це Петкова, аз отдавна пропускам вашите статии с оръжейни експертизи и анализи на ракетна техника, но днес ме пребихте с лопатата! Ще споделите ли, Александър Велики какъв се явява в Римската империя и в кой нейн период е използвал тази забележителна военна технология, която пука гуми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 18
cyclop
преди 2 седмици
Пропагандно издание, Крим не е "окупиран".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още