IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаката срещу Джанкой е подготовка за удар по Кримския мост, смятат руски анализатори

Според публикации в социалните мрежи летището е атакувано с ракети ATACMS

13:47 | 17.04.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Атаката срещу военното летище в Джанкой в сутрешните часове на 17 април е подготовка за операция срещу Кримския мост, пише един от руските канали в Telegram, смятан за приближен до Министерството на отбраната - "Рибар". Според анализаторите за ударите са използвани и 12 ракети ATACMS с голям обсег на действие, изстреляни на две вълни от Херсонска област. Целите не са толкова хеликоптерите, базирани там, колкото командни центрове и системи за противовъздушна отбрана в целия регион. Преди ден бяха атакувани позиции на руснаците в Бердянск, посочват още военните кореспонденти.

Според публикацията операцията  е насочвана от разузнавателен дрон RQ-4B (на САЩ), но и без тези данни на полуострова има достатъчно "проукраинско настроено население", което дава достатъчно информация на Украйна.

Официално руските власти не потвърждават за взривове на окупирания Крим. Но в съобщения в Telegram се съобщава за блокирано движение в града, както и за счупени прозорци на сгради без да се обяснява причината за тях. "Ситуацията в града е спокойна", казва назначеният от Кремъл ръководител на градската администрация в Джанкой Игор Ивин пред ТАСС.

В социалните мрежи обаче има множество видеа от сутрешните часове, които показват мощни експлозии на летището. Според украински анализатори серията от взривове може да означава, че има попадения и по складове с боеприпаси. Има данни за унищожена система С-400, която е охранявала летището, но експертите допълват, че е възможно и попадението да е в лъжлива цел, поставена, за да привлича вражеския огън.

Ако бъде потвърдена информацията за използвани ракети ATACMS, то това ще е втората подобна операция. С първите получени далекобойни ракети от САЩ украинците нанeсоха успешни удари по летището в Бердянск.

Преди седмици имаше масирана атака с дронове по военни летища на територията на Русия. При тях обаче няма данни за сериозни щети, включително и по самолетите, защото ударната им сила е съществено по-малка от тази на ракетите.

В интервю за американския телевизионен канал PBS президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи, че предимството на Русия по отношение на самолетите е 30 към 1, като само на окупираните части от Украйна са разположение повече от 300 самолета. Украински военни анализатори отбелязват, че щетите по самолетите се отстраняват по-бавно заради санкциите и ударите по летищата могат да намалят това предимство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 19
raznoobraznik
преди 1 седмица
Празнували, напили се, пуснали фойерверки, нещо гръмнало, после се оправдавали с атака от украинците. Това руската водка е много взривоопасно нещо. Колко народ е затрила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 22
zelka007
преди 1 седмица
ох на батя , големо бум-бум е било ... :))) ... https://***.youtube.com/watch?v=Edy-IOib3d8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 26
zelka007
преди 1 седмица
пореден провал на С400 кат ПВО ... за да се крият от дъжда солдатите вероятно става , за друго не !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още