IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се похвали с първи свален стратегически бомбардировач Ту-22

Операцията е съвместна с военното разузнаване, става ясно от съобщение на ВВС на Украйна

10:03 | 19.04.24 г. 3
Снимка: Mikhail Voskresenskiy - Host Photo Agency via Getty Images
Снимка: Mikhail Voskresenskiy - Host Photo Agency via Getty Images

Украинските Военновъздушни сили съобщават за свален първи руски стратегически бомбардировач Ту-22, участващ в атаката срещу страната в сутрешните часове на 19 април. Видеа в социалните медии действително покзват катастрофата на самолета над руския град Ставропол. Според съобщението на ВВС на Украйна операцията е извършена съвместно с военното разузнаване, но не се дават повече подробности относно използваното оръжие.

Според публикации в руски медии самолетът е паднал в безлюдна местност след изпълнение на бойна задача. В момента тече операция по издирване на екипажа, за който има сведения, че може да е успял да катапултира.

Според непотвърдена информация самолетът е свален с модифицирана ракета С-200. В края на февруари Украйна унищожи рядък разузнавателен самолет А-50 на 200 км разстояние като тогава също се заговори, че е използвана С-200. Системата е от съветско време и беше извадена от употреба в украинската армия преди години. Според анализатори обаче има останали на склад такива ракети и вероятно те са модифицирани, за да бъде увеличен обсега им на действие.

В сутрешната атака Русия използва 22 ракети от различни типове и 14 дрона. Украинските военни съобщават за унищожени всички изстреляни дронове, както и 15 ракети, включително и 11 от 12 изстреляни авиационни ракети Х-59/Х-69. Този тип ракети бяха използвани за разрушаването на най-голямата ТЕЦ в Киев.

Свалени са и всички ракети от типа Х-101/Х-555 (общо две), както и за първи път 2 ракети Х-22, които са били на борда на сваления стратегически бомбардировач.

Своите цели обаче са достигнали крилатите ракети "Искандер" и част от ракетите Х-22, изстреляни от бомбардировачи, вдигнати от района на Азовско и Черно море.

За унищожението на целите са използвани зенитни ракети и мобилни групи за противовъздушна отбрана, уточняват още от ВВС. Местните власти отбелязват сериозни разрушения в Днипро след атаката, като има попадения в жилищна сграда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 13
khao
преди 1 седмица
както обеща вчера тошо нежното, само лоши заглавия тия дни! :D:D ама що го няма да ни нахрани с успехите на руската армия, която надявам се най после загря.... или още не е сигурно, ще е загряла само ако спечелят! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 24
zelka007
преди 1 седмица
ох на батя ... толкова навътре в територията не е свален с ПВО , а с нещо , за което се твърди , че не е там , и никой ужким няма да им го доставя ... :))) ... айде форумните антиваксърчета-газовици да погадаят малко , що е то ... пореден провал на безаналоговите всичко виждащи радарни системи на матушката , дето уж всичко прихващат и свалят ... тия вече могат само в Африка да си продават страшилките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 29
Импeраторът
преди 1 седмица
Рашисти *РОСТИ, в Европа се неканени гости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още