IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон е отворен за обсъждане на ядрената отбрана на Европа

Доктрината на Франция включва ядрените оръжия да могат да бъдат използвани, когато са застрашени жизнените интереси на нацията, изтъква държавният глава

16:00 | 28.04.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е отворен за обсъждане на включването на ядрените оръжия като част от създаването на надеждна европейска отбрана, съобщава Bloomberg.

В интервю за няколко регионални френски вестника, включително Vosges Matin, Макрон добавя ядрени оръжия към списъка с теми за дебат за отбраната на Европа.

Френският държавен лидер преди това обсъди необходимостта Европа да изгради своя собствена отбранителна стратегия, като каза, че американският чадър за сигурност е останал в миналото.

„САЩ имат два приоритета, първо САЩ и това е логично, а след това въпросът за Китай“, посочва Макрон в парижкия университет, известен още като Сорбона. „Европа няма да бъде геополитически приоритет през следващите години, десетилетия, колкото и силен да е нашият съюз“, категоричен е той.

Макрон заяви по-рано през седмицата, че континентът може да се наложи да произведе свой противоракетен щит, ракети с голям обсег и друго оборудване, за да може да се защити в по-враждебен геополитически контекст.

В интервюто в неделя Макрон отбелязва, че доктрината на Франция включва ядрените оръжия да могат да бъдат използвани, когато са застрашени жизнените интереси на нацията. Той добавя, че вече е казвал, че тези интереси включват „европейско измерение“, без да предлага повече подробности.

Дебатът трябва да включва противоракетна отбрана, оръжия с голям обсег и ядрени оръжия за онези страни, които ги притежават, както и за страни, които имат ядрени оръжия от САЩ на своя територия, посочва още Макрон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 28.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
habet84208
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 седмица
*САЩ имат два приоритета, първо САЩ и това е логично, а след това въпросът за Китай, посочва Макрон в парижкия университет, известен още като Сорбона. Европа няма да бъде геополитически приоритет през следващите години, десетилетия, колкото и силен да е нашият съюз, категоричен е той.* - Иинтересно, не говореше такива неща до преди година, докато имплементираше в ЕС наученото от Ротшилд и Сорос и докато обучаваше мекерето си Фондер на вярност към бащите на глобализацията по американски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Dani_2077
преди 1 седмица
Прав е, беше прав и преди за нуждата от "Европейски въоръжени сили", но всички му се смяха тогава. Но ... ще има ГОЛЯМА съпротива, защото европейците са много разглезени и ги вълнуват техните з****ци, а не някаква "хипотетична" опасност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още