IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как военната помощ от САЩ за Украйна ще подкрепи първо американската икономика

В около 71 града в Щатите има 117 производствени линии за оръжейни системи

06:45 | 29.04.24 г. 16
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вашингтон отделя още 61 млрд. долара за подпомагане на Украйна. Но по-голямата част от парите ще преминат първо през икономиката на САЩ, пише Yahoo Finance.

Новият закон ще позволи на Пентагона да изпрати вече налични оръжия - от куршуми до ракети и части за танкове - в Киев и едновременно с това да попълни запасите си чрез ново производство от американските оръжейни заводи.

Според изследване на Американския институт за предприемачество (AEI) в около 71 града в САЩ има 117 производствени линии за тези оръжейни системи.

В сряда президентът Джо Байдън подписа законопроекта като част от по-голям пакет, който ще осигури допълнителна помощ за Израел и Индо-Тихоокеанския регион, както и евентуална забрана на TikTok в САЩ през следващата година.

"Изпращаме на Украйна оборудване от нашите собствени запаси, след което ще попълним тези запаси с нови продукти, произведени от американски компании тук, в Америка", обясни президентът непосредствено след подписването на законопроекта.

"Помагаме на Украйна, като в същото време инвестираме в собствената си индустриална база", добави той, като заяви, че парите ще се усетят в 40 щата.

Сътрудникът на AEI Марк Тийсен и неговите колеги посочват по-малък брой - 31 щата, но са съгласни с Байдън, че ефектът ще бъде значителен.

"Нашата военна помощ за Украйна съживява производствените общности в Съединените щати", написа Тийсен наскоро за Washington Post.

AEI идентифицира множество райони - от Охайо до Ню Хемпшир и от Мисури до Калифорния - които ще се възползват най-пряко. Интересна подробност е, че много от тези щати са представлявани от депутати, които миналата седмица гласуваха против законопроекта.

Така например в Мисури, който е силно републикански щат, Boeing и RTX (бивша Raytheon) Corporation произвеждат бомби и радари за проследяване.

В Алабама компании като BAE Systems, General Dynamics и Lockheed Martin произвеждат бойни машини, части за гаубици и ракети земя-въздух Javelin.

RTX работи и в Алабама и наскоро положи основите на разширяване на ракетното си съоръжение там.

Графика: Yahoo Finance Графика: Yahoo Finance

Миналата седмица Lockheed Martin и General Dynamics публикуваха тримесечните си отчети и използваха повода, за да изтъкнат отношенията си с Пентагона и как договорите за отбрана подкрепят печалбите им.

САЩ вече са предоставили подкрепа на Украйна на стойност над 100 млрд. долара, която следва подобен модел, стимулирайки първо американското производство. Наблюдателите отбелязват също, че тези пари позволяват на Пентагона да подобри и модернизира арсенала на САЩ по начин, който иначе не би бил възможен.

Марк Канчън от Центъра за стратегически и международни изследвания наскоро писа за това как прекратяването на помощта би имало други последици - от недофинансиране на съществуващите американски сили до подкопаване на усилията за хуманитарна помощ.

Приетият тази седмица пакет включва и над 26 млрд. долара за Израел. Част от тези пари са обозначени като военна и оръжейна помощ и вероятно ще следват подобен модел на първоначално облагодетелстване на американските производители на оръжие и техните служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 седмици
До: Solar Power: И другите я играят играта :) ЕС е част от нея и Китай също колкото и да не ти се вярва. Ххехехе има много празна територия за овладяване ... дори и от Китай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 седмици
До: Tikva007 ... не треважис тавариш ... не ги разбираш нещата :) Това е бизнес !Преди 1 година и половина писах тук ,че САЩ не бързат да дадат бърза загуба на русия по очевидни причини. Затова дават днес 2 танка утре половин а после 1 така ,че войната да тъпче на едно място. Теглят си фиктивни заеми , печатат долари дават ги на боинг те правят нови бомби а старите ги дават назаем на Украйна. Това е играта :) Крайната цел разбира се е разпада на пендерацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
habet84208
преди 2 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 5
Tikva007
преди 2 седмици
До: zelka007: Прави впечатление, че някакъв тошо те е обсебил - с него почваш, с него свършваш, с него лягаш, с него ставаш - трябва с тази мека китка яко да ти е разхлабил отверстията и да ти е взел солука, че да го хълцаш така интензивно. Тя и другарката ти Бомбашка псалми му пее - и двете вече година, как мед му носите тука. Еббахххтии меката китка, дето така ви е щанцовала мозъците, та и на сън й пеете химни на радостта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 седмици
До: ИмпeраторАт-крадецът на никове и акаунти. Не се пъни излишно, ясен си Ни! .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 13
zelka007
преди 2 седмици
До: Импeраторът ... тошко меката китка става и ляга с мисълта за двойка макари , едри като гръцки мандарини и леко наболи като турски кивита , и държи да споделя с всички ежечасно ... редко срещан сбърканяк ... ам траем го , нали е демокрация ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 16
Импeраторът
преди 2 седмици
До: Амеба007 не бой са за нашата икономика - и в ЕС правят оръжие, и в България правят оръжие ... има инвестиции, има помощи ... всеки произвежда каквото може, за да чистим рашистите, та бъдете горди българи - с наша помощ се чистят рашисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 15
Импeраторът
преди 2 седмици
До: Амеба007 има един лаф, ще гърците са измислили с*кс*, а римляните са добавили в него жената ... та само комплексари като вас си мислят, че мъжката любов идва от Атлантика и я няма в Рашистан...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 16
khao
преди 2 седмици
До: 0pk така е, след 3 дена сте на полската граница и в знак на добра воля им дарявате половин украйна... вярвам ти, до сега виинаги си бил прав! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 8
0pk
преди 2 седмици
До: khao хахаха, помощта вече е профукана, сега одобряват бюджет за да покрият разходите. Нищо вече не може да укрепи укровермахта, щот не останаха желаещи да воюват. Но вие двамата със зелкича винаги може да отидете там и да дадете пример как се прави. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още