IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран се възползва от ужасите в Газа, за да прикрие собствените си зверства

Една от големите иронии на войната в Газа е, че тя даде свобода за репресиите на един от най-грозните режими в света – този на Хаменей

13:59 | 06.05.24 г.
Снимка: Majid Saeedi/Getty Images
Снимка: Majid Saeedi/Getty Images

Върховният лидер на Иран напоследък се забавлява в X, социалната мрежа на Илон Мъск. В един пост той се радва на пропалестинските протести в американските университети; в друг подкрепя човек, развяващ знамето на „Хизбула“. Това беше доказателство, каза аятолах Али Хаменей, че дори в страната на самия Велик Сатана светът се пробужда за злините на Америка и Израел и подкрепя движението за „съпротива“ срещу потисничеството.

Злорадството на Хаменей е разбираемо; той със сигурност е прав за щетите, които войната причинява на международната репутация на САЩ и Израел, пише колумнистът Марк Чемпиън в материал, публикуван от Bloomberg TV Bulgaria. Една от големите иронии на войната в Газа е, че тя даде свобода за репресиите на един от най-грозните режими в света – този на Хаменей.

85-годишният лидер на Иран, разбира се, отправя възгласи за смърт на Америка и Израел много преди да достигне върха на властта през 1989 г. Неговото правителство се превърна в ключов доставчик на пари и оръжия за „Хамас“ в Газа, „Хизбула“ в Ливан, президента Башар ал-Асад в Сирия, хутите в Йемен и множество милиции в Ирак. Те подкрепят Иран в желанието му да изгони САЩ и Израел от Близкия изток.

Тези групи носят смърт и на собственото си население. У дома, в Иран, ислямисткият режим на Хаменей е все по-непопулярен, както се потвърждава от години на масови улични протести и рекордно ниска избирателна активност на последните президентски избори, на които нито един опонент на режима не беше допуснат да участва. Управлението на страха и репресиите само се засили, откакто Хамас принуди Израел да нахлуе в Газа, като атакува кибуците с пресметлива свирепост през октомври миналата година.

Режимът извърши 834 екзекуции през 2023 г., което е с 43% повече спрямо предходната година, като темпът се увеличи от две екзекуции на ден преди 7 октомври - когато „Хамас“ предизвика войната в Газа - до три до четири на ден след това, според Iran Human Rights, организация с нестопанска цел, която проследява използването на смъртното наказание в Иран. Броят на Amnesty International беше малко по-висок. Съвсем наскоро религиозната полиция, за кратко уплашена през 2022 г. от мащаба на движението „Жени, живот, свобода“, се завърна на улиците, за да се справи с жените, които не са покрили коси или са „неправилно“ облечени по друг начин.

Методите, които силите за сигурност на Хаменей използваха, за да потушат тези протести, включваха убийството на стотици и арестуването на хиляди. За известно време светът беше обхванат от възмущение при гледката на жени и момичета, арестувани или в някои случаи бити или дори убити, заради отказа да се обличат по начина, по който режимът на застаряващи религиозни фундаменталисти - всичките мъже - смяташе за подходящ.

Но това беше преди Газа да изглежда да изсмуче цялото налично възмущение, независимо дали от жестокото малтретиране на жените в Иран, убийството или умишленото гладуване на около 600 хил. души в етиопската провинция Тиграй или 8-те милиона, разселени от войната и сега застрашени от глад в Судан.

Каналите на социалните мрежи, използвани от активните в движението , внезапно потънаха в тъмнина в дните след като „Хамас“ удари и Израел започна своето отмъщение. Оттогава те се възобновиха, но вниманието - особено от Запада - никога не се върна наистина.

„Целта на правителството е да направи това, да убие напълно движението и да накара целия свят да се фиксира върху Газа. Междувременно те арестуваха момичета, които все още излизат на улицата без забрадка, и екзекутираха хора“, казва Кушна Наваби, родена в Иран художничка от Лондон, която организира плакатна кампания за повишаване на осведомеността в цяла Европа. „Дори ние самите замълчахме“, казва тя.

Не само Иран се възползва от ужасите на Газа, за да погребе собствените си ужасяващи истории на кланета и репресии. Приятелите ѝ в така наречената ос на съпротивата също го правят. От 2007 г. до миналия октомври „Хамас“ управлява сама Газа. Нейното управление беше белязано от бързи екзекуции на палестински противници, репресии и криминализиране на еднополовите връзки.

Когато видя плакати „Освободете Газа“ в американските университети, мога само да попитам от кого, пише Чемпиън. Израелските отбранителни сили със сигурност, но палестинците също се нуждаят от освобождение от „Хамас“. Да, те спечелиха кръг от избори с 45% на 41% през 2006 г., но групата след това завзе изпълнителната власт чрез кървав преврат и не е провела нови избори оттогава. Проучванията, които имаме, показват, че войната е засилила позицията на „Хамас“ в Газа, което едва ли е изненадващо, но също така, че ако има алтернатива на сегашните лидери, избирателите в Газа биха я избрали.

Продължението на текста може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 06.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още