IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел атакува позиции на "Хизбула" в Сирия

САЩ и Япония ще сключат споразумения в областта на отбраната и космоса на срещата Байдън-Кишида

13:20 | 10.04.24 г.

Израел атакува позиции на "Хизбула" в Сирия. Израелската армия заяви, че е атакувала военна инфраструктура, която "въз основа на точни разузнавателни данни е била използвана от терористичната организация "Хизбула" на сирийския фронт".

"ЦАХАЛ държи сирийския режим отговорен за всички дейности, които се извършват на негова територия", заяви представител на армията.

Израел бомбардира цели в Сирия с цел да порази иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция и проиранските милиции, включително ливанското движение "Хизбула", базирани там. Целта на Израел е да попречи на Иран и съюзените с него милиции да разширят военното си влияние в Сирия.

Израелските нападения срещу Сирия се увеличиха след началото на войната в Газа между Израел и палестинската войнствена организация "Хамас" преди шест месеца.

САЩ и Япония ще сключат споразумения в областта на отбраната и космоса на срещата Байдън-Кишида

Японският премиер Фумио Кишида ще сключи нови споразумения с американския президент Джо Байдън при посещението си в Белия дом. Японският бизнес ще подпише инвестиционни споразумения и ще заздрави други връзки, предаде Ройтерс.

Очаква се Япония и САЩ да обявят планове за модернизиране на своя военен съюз, включително промени в командването на военните сили на САЩ в Япония и повече съвместни разработки в областта на отбраната. На срещата между Байдън и Кишида се очаква да бъде да бъде разгледан въпросът за евентуално японско участие в проекти за усъвършенствани способности на пакта за сигурност AУКУС. САЩ, Великобритания и Австралия създадоха AУКУС през 2021 г., за да се противопоставят на нарастващото влияние на Китай.

Вижте цялата емисия новини във видеото.

Всички емисии от рубриката Bloomberg Terminal може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още