IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на какаото бележи нов рекорд на фона на още проблеми с доставките в Западна Африка

Фючърсите на какаото поскъпнаха до нов рекорд в Ню Йорк, без да се вижда облекчение за напрегнатите световни доставки

17:56 | 15.04.24 г.

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Гедиминас Шимкус заяви, че разходите по заемите ще намалеят през тази година, като прогнозира поне три такива движения.

"Виждам повече от 50% вероятност да има повече от три намаления през тази година", заяви Шимкус пред репортери във Вилнюс. "Виждам по-висок от нулев шанс, че може да последва намаляване на лихвения процент и през юли. Решението от юли ще бъде важно за определяне на траекторията", заяви той.

Литовският централен банкер говори четири дни след като ЕЦБ запази лихвените проценти стабилни за пето заседание, като същевременно изпрати най-ясния си досега сигнал, че охлаждането на инфлацията скоро ще ѝ позволи да започне съкращения. Политиците изглеждат единодушни, че ще започнат такива стъпки на следващото си заседание през юни, макар че какво ще се случи след това, не е толкова ясно.

Какаото отбеляза още един рекорд, докато проблемите с доставките в Западна Африка продължават.

Фючърсите на какаото поскъпнаха до нов рекорд в Ню Йорк, без да се вижда облекчение за напрегнатите световни доставки.

От началото на годината цените са се увеличили повече от два пъти, тъй като реколтата в трудния за отглеждане на какао западноафрикански регион бе засегната от лошо време и болести по културите. Волатилността се засилва от нарастващите искания за допълнителни обезпечения и намаляващия открит интерес, което прави колебанията на пазара по-екстремни.

Досега през този сезон в пристанищата на Кот д'Ивоар са пристигнали 1,31 млн. тона какао, което е с 30% по-малко в сравнение с предходната година, съобщи Bloomberg в понеделник. Болката се отразява и на производителите на шоколад в страни като Германия и Швейцария. Цените се повишиха с 2,2% до 10 702 долара за тон - исторически връх за най-активния договор - преди да изтрият ръста до 1,7% на борсата в Ню Йорк.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още