IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Налице е "дезинфлационен процес“

По думите ú, "ако не настъпи сериозен шок в развитието на ситуацията, ЕЦБ ще се приближи към момент, в който ще трябва да смекчи рестриктивната парична политика"

12:00 | 17.04.24 г. 1

Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че налице е "дезинфлационен процес“. Във вторник тя заяви, че ръководството на банката във Франкфурт "наблюдава дезинфлационен процес", който в момента е в съответствие с очакванията и би трябвало трайно да върне ръста на потребителските цени до 2% до средата на 2025 г.

По думите ú, "ако не настъпи сериозен шок в развитието на ситуацията, ЕЦБ ще се приближи към момент, в който ще трябва да смекчи рестриктивната парична политика, която провежда". Това вероятно ще се случи в "разумно кратък срок", добави Лагард.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл сигнализира за отлагане на намаляването на лихвите след поредица от инфлационни изненади.

Пауъл заяви, че е уместно да се даде допълнително време на политиката да работи. Централната банка може да поддържа стабилни лихвени проценти "толкова дълго, колкото е необходимо.

Пауъл сигнализира, че ръководството на централната банка ще изчака по-дълго от очакваното, за да намали лихвените проценти след поредица от изненадващо високи стойности на инфлацията.

"Предвид силата на пазара на труда и постигнатия досега напредък по отношение на инфлацията е уместно да дадем на рестриктивната политика допълнително време да подейства и да се оставим да ни ръководят данните и развиващите се перспективи", каза Пауъл.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
cyclop
преди 1 седмица
Дезинфлацията е ЗАБАВЯНЕ ИЛИ СПИРАНЕ на процес бе, излагации...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още