IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антимонополните правила на ЕС застигнаха и iPad

Apple има 6 месеца да гарантира, че екосистемата ѝ отговаря на редица мерки от Закона за цифровите пазари

19:15 | 29.04.24 г. 1

IPad на Apple беше добавен към списъка с продукти и услуги, дело на големите технологични компании, които попадат под ударите на нови строги правила на Европейския съюз, целящи да спрат потенциални злоупотреби с конкуренцията, преди да са се проявили.

Това означава, че Apple има шест месеца, за да гарантира, че нейната екосистема отговаря на редицата превантивни мерки съгласно Закона за цифровите пазари на ЕС. Решението на блока да включи iPad в обхвата на този закон ще гарантира запазването на справедливостта и конкуренцията, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Решението е лоша новина за Apple, която ще трябва да адаптира операционната си система, за да отговори на множество нови задължения и забрани, включително да позволи на потребителите на iPad да изтеглят приложения от места извън пределите на нейната екосистема, както и да могат да премахват предварително инсталирани на устройствата приложения.

Законът за цифровите пазари на ЕС засяга основата на бизнес моделите на шест от най-влиятелните технологични компании в света, считани за цифрови "пазачи на дигиталното пространство". Освен Apple, Microsoft, Meta Platforms, Google на Alphabet, Amazon и собственикът на TikTok - ByteDance, също са обект на нови задължения, целящи да им попречат да злоупотребяват с лидерската си позиция.

Всички новини от емисията гледайте във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
habet84208
преди 2 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още