IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Galleon бе признат за виновен

Радж Раджаратнам може да бъде осъден на 25 години затвор и над 100 млн. долара глоба

21:29 | 11.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p align="LEFT">
	Радж Раджаратнам при влизането в съда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Радж Раджаратнам при влизането в съда. Снимка: Ройтерс

Най-скандалният в историята на Wall Street случай с разгласяване на вътрешна информация завършва с присъда. Федерални съдебни заседатели в Ню Йорк признаха основателя на инвестиционния фонд Galleon Радж Раджаратнам за виновен в злоупотреба с вътрешна информация, съобщиха световните агенции.

53-годишният милиардер от шриланкийски произход беше обвинен, че е ръководил незаконни трансакции въз основа на изтичане на конфиденциална информация за котирани на борсата компании. Благодарение на това той е спечелил над 45 млн. долара между 2003 и 2009 година.

Раджаратнам може да бъде осъден на 25 години затвор и над 100 млн. долара глоба по 14-те обвинения, по които бе признат за виновен.

Присъдата бе произнесена след едномесечен процес, който бе следен на Wall Street, както никой друг досега. Според съдебните заседатели Раджаратнам е изградил във финансовия метрополис гъста мрежа от информатори, контактите му стигали до мениджърите на големи американски концерни.

Сред познатите имена, които бяха замесени в аферата, са инвестиционните банки Morgan Stanley и Goldman Sachs, концерните AMD и Intel и дори гигантът IBM. В някои случаи Раджаратнам, който до последния момент настояваше, че е невинен и е стигал до информацията по легален начин, е получавал съвети директно от мениджърите по високите етажи.

До присъдата се стигна преди всичко заради пуснати пред съдебните заседатели записи от телефонни разговори. Аферата беше разкрита в края на 2009 г.

Търговията с акции въз основа на вътрешна информация е забранена, защото носи вреда на други инвеститори. С тази информация трейдърите могат да предвиждат по-лесно развитието на курсовете или да се избягват загуби, като се прибягва до преждевременна продажба на акции.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още