IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш директор на Goldman Sachs бе обвинен в разкриване на вътрешна информация

Раджат Гупта е подшушнал информация за предстояща инвестиция на Berkshire Hathaway в банката на хедж фонд, в който е инвеститор

21:05 | 01.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бивш директор на Goldman Sachs бе обвинен в разкриване на вътрешна информация

Бившият член на борда на директорите на американската инвестиционна банка Goldman Sachs Раджат Гупта е бил обвинен от щатската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) в предоставяне на вътрешна информация, съобщава CNBC.

Гупта е уличен в разкриването на информация за банката на основателя на хедж фонда Galleon Радж Раджаратнам, включително данни за печалбата й, както и предстояща инвестиция в нея от страна на Berkshire Hathaway на стойност 5 млрд. долара.

Впоследствие Раджаратнам е търгувал на базата на тази информация за своя фонд, като е спечелил от това над 18 млн. долара, се казва прессъобщението на SEC.

Когато е разкривал информацията Гупта е бил инвеститор в някои от фондовете Galleon, а също така е имал и други бизнес интереси с Раджаратнам, са обявили от SEC.

Гупта е бил в борда на Goldman Sachs от ноември 2006 до май 2010. През 2008 в разгара на финансовата криза той е подал информация на Раджаратнам за предстояща инвестиция в банката от компанията на Уорън Бъфет.

Според комисията Гупта е разкрил конфиденциална информация и за тримесечните резултати на Procter & Gamble, където понастоящем е член на борда. Той участва и в борда на American Airlines.

Към Раджаратнам има обвинения за търговия с вътрешна информация от общо девет компании, като той пледира невинен и ще се яви на процес в началото на март.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още