IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания няма да участва в европейски банков съюз

Финансовият министър Озбърн призова за рекапитализиране на испанските банки да се използва постоянният спасителен фонд на еврозоната

12:23 | 07.06.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джордж Озбърн.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Джордж Озбърн. Снимка: Ройтерс

Великобритания няма да участва в бъдещия банков съюз на европейския валутен блок. Това съобщи днес британският финансов министър Джордж Озбърн, цитиран от Ройтерс.

Страната също така ще поиска гаранции и защитни мерки за финансовия си сектор, ако еврозоната пристъпи към създаването на банков съюз.

В интервю за BBC Radio 4 Озбърн призова да се използва постоянният спасителен фонд на еврозоната за рекапитализиране на затруднени банки в Испания.

Въпреки че британското финансово министерство подкрепя реформите в европейския банков сектор, инициирани от еврокомисаря Мишел Барние, на Острова се опасяват, че британските данъкоплатци може да се наложи да спасяват закъсали европейски банки, пише британският в. Telegraph.

Тревогите на Лондон отекнаха и в Германия, като Берлин настоява за засилване на фискалната интеграция на държавите от европейския валутен блок, за да осигури средства за спасяване на нечии чужди банки.

„Не е оправдано разходите за преструктуриране на банковия сектор да се прехвърлят на кредиторите. Той може да се окаже в беда заради липсата на достатъчен контрол от надзорните органи“, коментира Михаел Кемер, генерален мениджър на асоциацията на банките в Германия.

Мишел Барние обаче отрече, че данъкоплатците ще пострадат от евентуална нестабилност на банковия сектор. „Ще прекъснем връзката между банковите кризи и публичните бюджети“, коментира Барние.

Вчера Еврокомисията прие собствениците на банките и техните кредитори да поемат разходите по преструктурирането на финансовите институции в случай на влошаване на финансовото им състояние.

Управлението на банковите кризи ще става на 3 етапа. Първият е подготвителен, като банките ще трябва да разработят планове за възстановяване.

На втория етап надзорните органи ще имат правото да принудят дадена банка да започне да изпълнява плана си за възстановяване при установени проблеми, както и да назначат временен извънреден управител.

Властите могат и да поемат контрол над затруднени финансови институции, да преструктурират и продават цяла фалирала банка или части от нея.

Предвижда се и преминаването към единен европейски банков надзор. Банковите реформи в Европейския съюз се планира да влязат в сила след 2018 г. Дотогава те могат да претърпят промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Не става въпрос за мешателство а за съперничество. Това важи за цялата англосаксонска общност! Изключено е изобщо Великобритания да се обвърже по- сериозно със страните от EU!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
На тея им спряха Гълфстрийма, сега и под ламанша да им сложат една бариера и да ги видим как ще се перчат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ВУЙЧО
преди 11 години
То беше ясно че какъвто и банков съюз да измислят от ЕЗили друга алтернатива то Великобритания няма да позволитакова мешателство .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още