IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите усещат признаци на подкрепа от централните банки

Фондовите пазари по целия свят се търгуват на най-високите си нива от години

17:04 | 28.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите усещат признаци на подкрепа от централните банки

Инвеститорите усетиха ясни признаци на политическа подкрепа от японската и европейската централни банки във вторник, което покачи цените на акциите в световен план и понижи апетита към нискорисковите германските облигации, предава Ройтерс.

Положителните нагласи отвориха широко вратата пред Wall Street да стартира седмицата на зелена територия, след като търговия в понеделник нямаше поради честването на т.нар. „Възпоменателен ден“ в САЩ. И трите основни борсови индекса приключиха миналата седмица със спад за първи път от средата на април.

Засилените очаквания, че Федералният резерв ще свие програмата си за изкупуване на обигации доведоха до сътресения на пазарите през миналата седмица, оставяйки на централните банки в Япония и Европа да убеждават инвеститорите, че кранчето на ликвидността остава отворено.

"Очаквам основните пазари да изпробват нивата на съпротива от миналата седмица, тъй като инвеститорите все още търсят по-високи върхове и нови рекордни стойности в краткосрочен план, докато централните банки продължават своите политики на количествени улеснения", заяви Том Робъртсън, главен трейдър в Accendo Markets.

Капиталовите пазари по целия свят се търгуват на най-високите си нива от години, насърчавани от евтиното финансиране от Фед и други централни банки. Речта на председателя на Фед Бен Бернанке за перспективите на американската икономика обаче може да доведе до промени в перспективите за бъдещи печалби пред инвеститорите.

"Отчетохме сериозен ръст и вече е време за равносметка, в което да вземем решение дали да продължим по този начин или да извършим корекция", заяви Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets.

Въпросът се отнася и за японския пазар, където борсовият индекс Nikkei достигна 5,5-годишен рекорд преди да пропадне със 7,3% миналия четвъртък - най-големият еднодневен спад от опустошителното земетресение от март 2011 г.

Nikkei се покачи във вторник, отчитайки ръст от 1,2 на сто, след като дългогодишният член на борда на японската централна банка Рюдзо Мияо заяви, че BoJ ще извърши фина настройка на пазарните операции, доказвайки че безпрецедентната кампания по улесняването не се е провалила.

Централните банки в Европа също повишиха настроенията сред инвеститорите. Широкият индекс FTSE Eurofirst 300 се повишава с над 1,3 на сто, като към понеделник покачването бе с 0,3%. Членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Петер Прает заяви, че банката може още да намали лихвените проценти в търсене на допълнително стимулиране на икономиката, ако това е необходимо.

Германският индекс DAX се покачва с 1,1%, достигайки близо до последните рекордни нива. Лондонският FTSE 100 от своя страна расте с 1,67%

Световният MSCI индекс нараства с 0,3 на сто през първата половина на деня, оставяйки на заден план четирите последни дни на червено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още