IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският регулатор ще ограничава продажбата на банков дълг на частни клиенти

Европейският банков орган се опасява, че банките могат да злоупотребят с клиенти, които не са наясно с рисковете от подобни инвестиции

17:26 | 20.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Европейският регулатор ще ограничава продажбата на банков дълг на частни клиенти

Европейският регулатор търси начин да ограничи продажбата на банков дълг на клиентите на финансовите институции заради опасенията, че те не се осъзнават рисковете от подобни сделки, съобщава FT.

Европейският банков орган се опасява за продажбите на банков дълг в случай, че се наложи дадена финансова институция да бъде спасявана заради опасност от банкрут или заради декапитализация.

Пред последните месеци банките ускориха продажбите на дългове, за да засилят капиталовите си буфери, посочва изданието. Банковият регулатор в тази връзка иска да се увери, че финансовите институции не се обръщат към инвеститори, които не са наясно с рисковете от подобни негарантирани вложения.

Анализатори коментират, че засега няма случаи на продажба на сложни инструменти, като например условно конвертируеми облигации, които се превръщат в собствен капитал при достигането на определен праг, на дребни инвеститори. Регулаторите обаче искат да избегнат скандали с подобни продажби, които измъчваха финансовия сектор преди само няколко години.

Европейският банков орган планира да излезе с обръщение към банковите клиенти, в което да ги информира за опасностите от инвестицията в банков дълг. Вероятно ще се стигне и до подготовката на специални насоки, а е възможно регулаторът да поиска от Еврокомисията разрешение да предприеме и допълнителни действия.

Възможно е следващата стъпка да е забрана на рекламата на подобни продукти на частни клиенти, както и въвеждането на изискване дребни инвеститори в подобни продукти да подписват декларация, че гаранционните схеми не покриват тези инвестиции.

Изданието припомня скандала с Bankia през 2012 г., когато дребни инвеситори – клиенти на банката, осъзнаха, че ще трябва да поемат загуби от преференциалните акции, които бяха купили без да са наясно с рисковете от тях. Случаят предизвика вълна от съдебни искове.

И други банки от Южна Европа са обект на подобни дела, като например Banca Popolare di Milano, която беше пласирала конвертируеми облигации сред частни клиенти.

Британският финансов регулатор също обяви, че планира да въведе специални правила, за да се увери, че рискови продукти се предлагат само на опитни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още