IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 29 юни

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:15 | 29.06.15 г.
Акцентите в бизнеса на 29 юни

В България

Кризата с Гърция е навсякъде тези дни. След като гръцкото правителство обяви референдум, с който да се реши дали страната ще приеме офертата на кредиторите или не, дебатите как това ще се отрази и на съседните ѝ страни са в пълна сила. Според председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев кризата в Гърция безспорно ще засегне България, като от ситуацията в южната ни съседка е възможно да пострада българският износ.

Освен това справка в сайта на икономическото министерство показва, че водещите гръцки инвеститори у нас са от най-различни области – освен на банки, гръцки са собствениците на пивоварната „Загорка“, на производители на цимент, стъкло и преработката на метали. Като цяло гръцките инвестиции у нас от 1996 до 2014 година възлизат на 3,58 млрд. евро.

На фона на кризисната ситуация в Гърция и неизвестните, които тя може да породи за българския бизнес, бизнес климатът в България се влошава за пръв път от пет месеца. В шестия месец на годината общият показател на бизнес климата се понижава с 0,7 пункта спрямо нивото си, отчетено месец по-рано.

Представители на бизнеса споделиха още, че в България работодателите предлагат достатъчно много и качествени работни места, но проблемът е, че няма достатъчно младежи със съответните умения и компетентности за предлаганата работа.

По света

По повод Гърция популярният инвеститор и главен икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан, заяви, че вероятността Гърция да бъде принудена да се оттегли от еврозоната в следващите няколко седмици е 85%.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи тежки обвинения към премиера на Гърция Алексис Ципрас, заявявайки, че ЕК е направила всичко по силите си, но правителството на Ципрас е действало  „егоистично, тактически и популистично“.

На фона на споровете и обвиненията европейските банкови акции отчетоха в понеделник най-сериозния си срив от 2011 г. Само за по-малко от ден бе унищожена пазарна капитализация за над 40 млрд. евро, след като Гърция нареди банкова ваканция и въведе контрол над капиталовия трансфер.

В края на деня пък председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че настоящото положение, свързано с Гърция, не е предвидено в европейската правна рамка и е възможно да се прибегне до процедура по "спиране на часовника" до произвеждането на насрочения за неделя референдум в Гърция.

Освен проблемите, които има Гърция, днес губернаторът на Пуерто Рико предупреди, че страната няма да може да изплати своя държавен дълг на стойност 72 млрд. долара, изпращайки нов сигнал за възможно задълбочаване на рецесията, обхванала острова.

На борсата

Индексите на Българската фондова борса реагираха резервирано на случващото се в Гърция. Измененията на родните индекси контрастират с тези на борсите в региона и в Европа, които бележат резки понижения, и в Азия, където пазарите затвориха на червена територия.

Препоръчваме

Ако сте фенове на първия филм "Тед", то може би ще останете разочаровани от новината, че “Тед 2“ дебютира в бокс офис класацията в Северна Америка, генерирайки 32,9 млн. долара от продажбата на билети. Това е близо 15 млн. долара по-малко от сумата, която повечето анализатори очакваха от дебютния уикенд на лентата

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още