IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да "спре часовника" до референдума в Гърция в неделя

Доколкото днешната ситуация не е предвидена в европейското законодателство, необходимо е да се прояви въображение, твърди Мартин Шулц

17:30 | 29.06.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
ЕС може да "спре часовника" до референдума в Гърция в неделя

Настоящото положение, свързано с Гърция, не е предвидено в европейската правна рамка. Възможно е да прибегнем до процедура по "спиране на часовника" до произвеждането на насрочения за неделя референдум в Гърция. Това съобщи на пресконференция  председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, цитиран от БТА.

Той направи това изявление след извънредна среща на председателския съвет на ЕП с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. По-рано днес Юнкер призова гърците да гласуват на референдума със "за". Шулц заяви, че институциите на ЕС се присъединяват към този призив.

Доколкото днешната ситуация не е предвидена в европейското законодателство, необходимо е да се прояви въображение, заяви  Шулц. Той допусна, че е възможно до утре  вечер, когато официално изтича действащата спасителна програма за Гърция, да бъде свикана нова извънредна среща на държавните и правителствените ръководители от еврозоната, или на министрите на финансите (Еврогрупата).

Компромисът в петък беше много близо. Одобрихме днес призив за връщане към преговорите до утре вечер, съобщи Шулц. „Ще тичам и ще се боря, за да убедя гърците да останат в еврозоната и с нас, готов съм да пътувам до Атина и да разговарям с хората.

Споразумението, предложено от ЕК, означава 30 млрд. евро да постъпят направо в Гърция, извън средствата срещу безработицата и за развитието на ифраструктурата. Това е възможност, а не унижение“, коментира председателят на ЕП.

По неговите думи свикването на референдум е правно основателно действие. Шулц поясни, че макар да не е ясен въпросът на референдума, очаква се той да очертае отношението към предложенията на ЕК.

Последните предложения на ЕК не предвиждаха повишаване на ДДС за тока и лекарствата, нито намаляване на пенсиите и заплатите; имаше предложение за  по-високи данъци за по-заможните и за намаляване на отбранителните разходи, уточни той.  

Развитието на гръцката криза можете да следите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
А и сега спрете им часовника.....,вместо да ги изритате като кирливи котета.....Най добре е тройка кредитори да излезе с решение:1.Да се опростят всички видове кредити на Гърция;2.Да се подаряват (отпускат) по 20 милиарда евро всяка година на 1 януари безвъзмездно докато гърците кажат СТИГА.....или до живот (разбирай завинаги);3.Действията по точка 2 могат единствено да бъдат отменени тогава и само тогава,когато бъдат питани всички живи гърци-поименно и всичките гърци (на 100%) трябва да кажат "ДА".....,един да има против,решението по точка 2 неможе да се отмени.....Да са живи и здрави.....Бат Бойко,вземи искай и ти няколко милиарда евро.....,виж хората как раздават без протест.....,само трябва да насрочиш един референдум.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=nWgEKlvEt0k
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
"Кредиторите обаче не взели предвид няколко фактора. Сред тях са желанието на Ципрас да говори директно с народа, експертите в неговото правителство и дипломатическите традиции на Гърция. В Тройката подцениха, че ние имаме добри отношения с Русия, Китай и Катар. "По света има филелини, но няма хора, които да обичат Португалия или Малта", заяви гъркът. "Ние не сме като някои страни, идва посланик и ни казва да се откажем от "Южен поток" и на следващия ден ние излизаме от проекта."Прочети повече на: http://***.***.bg/news
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още