IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер премина в атака срещу гръцкото правителство

Гръцките власти показаха егоизъм, тактически и популистки игри, чувствам се предаден, заяви председателят на ЕК

14:55 | 29.06.15 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юнкер премина в атака срещу гръцкото правителство

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи тежки обвинения към премиера на Гърция Алексис Ципрас и неговото правителство на извънредна пресконференция в Брюксел.

В изключително емоционално експозе Юнкер премина в атака срещу Атина, заявявайки, че ЕК е направила всичко по силите си, но правителството на Ципрас е действало  „егоистично, тактически и популистично“.

„Аз опитах всичко по силите си и гръцкият народ ми е много близък, но не мога да ги отбранявам срещу всички останали“, заяви той.

"Дълбоко съм натъжен от спектакъла, който гледаме от събота. Само за една нощ добронамереността се поизпари. След всички усилия, които положих, както и ЕК, и останалите институции, се чувствам малко предаден. Европа не е място за изява на националния егоизъм, без диалог и уважение бъдещето ни заедно е невъзможно". 

"Гръцкият народ е близо до сърцето ми. За мен излизането на Гърция от еврозоната никога не е било и не е опция, но, както съм казвал на гръцките си приятели, не мога да защитавам този вариант срещу всички останали. Направих всичко по силите си да постигнем споразумение", каза още Юнкер.

По думите му предложенията на гръцкото правителство често са идвали твърде късно или са били "безнадеждно некадърни". „Предложеният от кредиторите пакет не е глупав, а показва ясен път напред“, поясни той. „Наистина премествахме планини – до последната минута, когато гръцкото правителство затръшна вратата“, каза още Юнкер. 

Същевременно председателят на ЕК призова гръцките власти да обяснят на гражданите си залога на този референдум, както и цялата истина около преговорния процес. Той отбеляза също, че в обсъждания пакет няма съкращения нито на пенсиите, нито на заплатите, както и че съкращенията са с 12 млрд. евро по-малко в сравнение с предишния план. 

"Това е пакет, който е социално справедлив и гарантира прозрачност. Това не е глупав пакет икономии. Разбира се, някои мерки са болезнени, но дават много повече време на гръцкото правителство да приложи мерките. Фискалната консолидация означава контрол над публичните финанси и осигуряване на възможности за заетост. На масата беше предложение за модернизиране на публичния сектор. В сравнение с предишното предложение в този пакет имаше с 12 млрд. евро по-малко съкращения", поясни още председателят на ЕК.

„Особено тъжен съм от това, което се случи в събота. Европа понесе голям удар, тактически и политически игри надделяха над другите усилия. След всичките ми усилия и усилията на ЕК се чувствам донякъде предаден. Европа може да функционира само в случай, че успеем да управляваме различията си. Никоя демокрация не е повече от друга. В еврозоната има 19 демокрации, а не 18 срещу една“, каза още Юнкер. По този той начин индиректно атакува Ципрас, който неколкократно заявяваше, че Гърция е люлката на демокрацията, заради което задължително трябвало да има референдум за предложенията на кредиторите.

„Усилията ни бяха прекършени от едностранното обявяване на референдума. Играта една демокрация срещу всички останали не е на нивото на великата гръцка нация. Гърците, призовани да гласуват в неделя, трябва да имат цялата картина за залога“, каза още Юнкер.

Въпреки тежкия укор председателят на ЕК е категоричен, че „от наша страна вратата за Гърция още е отворена“. Той поясни обаче, че няма да прави ново предложение на страната. 


Развитието на гръцката криза можете да следите тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

32
rate up comment 5 rate down comment 2
sandr0
преди 8 години
Взимай си копейките и бегай в Магаданск....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Споко , никой нема да ги изрита , даже и отворена врата имат , след референдума...имат вуйчо владика в Америката...нали се сещаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Време е гърците да се стреснат че обърнаха каруцата и да клекнат пред всичко само и само да не ги изритат от хранилката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Яко !!! Твойто IQ направо кърти плочки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
Особено тъжен съм от това, което се случи в събота. Европа понесе голям удар, тактически и политически игри надделяха над другите усилия." Тъжен е Юнкера , много го обидиха от Америка...пиндо зомбита лайте сега !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 4
serafima
преди 8 години
до 3, така нареклия се ИМРО: Безсмислено е да се говори със ***. Те мислят чрез финикийските знаци, защото отвъдокеанските кравари така поддържат лоялността им. Щом не мислиш като тях, значи се привърженик на техния враг, който и да е. Нямат аргументи, имат само хули и псувни, отклоняват темата на разговор, вадят вода от 100 кладенеца, обиждат, когато ги обориш, заплашват със убийства и саморазправа. Затова няма смисъл не само да се спори с тях, а изобщо да бъдат забелязвано присъствието им. При опровергаване на твърденията им те се скриват като мишки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 3
serafima
преди 8 години
1. Всеки разумен икономист знае, че решаването на дълговия проблем на Гърция с традиционните методи ще изисква 30-40 и повече години. Не днес.2. Рестриктивна политика потиска още повече доходите и потреблението на домакинствата, колективното потребление чрез бюджета, инвестиционната дейност и нетния износ. А това означава още по-малък БВП, още по-ограничен потенциал за обслужване на дълга, още по-сигурен път към икономическата и социалната пропаст. 3. През последните десетилетия България не е имала такъв министър на финансите. И едва ли ще го имаме в обозримото бъдеще.4. Според нашите пазарни фундаменталисти до сегашната раздирана от кризата и изправена пред фалит Гърция стои сегашната финансово стабилна и постепенно просперираща България. Имате ли това усещане?5. Юнкер беше компромисно избран след мръщене на много носове в ЕС. Та точно управниците на ЕС може би искат да накажат гръцкия народ, че избра ляво правителство! И да принудят Ципрас да напусне политическата сцена на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
ооооп...от след твоя пост, в днес БГ(дето е собственост на инвестора): Вратата за Гърция не е окончателно затворена!Меркел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Тръгнал си!Напред с краката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
А бе...ти си много застрелян тип:) Да знаеш - по нови данни мисля, че няма:http://***.keeptalkinggreece.com/2015/02/22/poll-81-of-greeks-support-syriza-in-negotiations-with-lenders/Poll: 81% of Greeks support SYRIZA in negotiations with lendersОт преди 4 месеца. Дали пък чак така ще да са се сринали???? Колко неприятна изненада те чака:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още